Zeci de suceveni au aplaudat înălţarea Drapelului

> O pereche de turişti pensionari din Australia a urmărit cu încântare desfăşurarea ceremoniei > „În momentele cheie noi am fluturat acest Drapel, care este cartea de identitate a naţiunii române” a spus Gheorghe Flutur, şeful CJ > „Trebuie să fim mândri de Drapelul nostru, care ne reprezintă în lume şi în Uniunea Europeană” a arătat Ion Lungu, primarul Sucevei

Ieri, în Piaţa drapelelor din municipiul Suceava, a fost marcată Ziua Drapelului. Participanţi au fost oficialităţile judeţene şi locale, şefi de instituţii publice, consilieri judeţeni, consilieri locali, cât şi zeci de suceveni. Onorul a fost dat de plutoanele Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Centrului de Instrucţie Jandarmi din Fălticeni. Silvia Boliacu, subprefectul judeţului Suceava, a dat citire mesajului ministrului de Interne, Carmen Daniela Dan.

Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, a subliniat că Stema României, Imnul de Stat şi Drapelul Naţional sunt simboluri naţionale care, mai mult decât oricând, trebuie preţuite „acasă”, pentru a fi recunoscute şi în străinătate. La două zile după Sărbătoarea de Sânziene, Flutur le-a urat sucevenilor „La mulţi ani!” şi „Sănătate”, menţionând că, poate, celebrarea imediată a Zilei Drapelului „nu este tocmai o întâmplare”. „Cu 169 de ani în urmă, pe 26 iunie 1948, în Ţara Românească, pentru prima dată s-a decretat acest Drapel al nostru, care pe 3 secole se întinde. În momentele cheie noi am fluturat acest drapel, fie că vorbim de Unirea Principatelor, de Marea Unire sau de alte evenimente, acest simbol fiind cartea de identitate a naţiunii române. Poate mai mult ca oricând trebuie să aducem aminte că steagul României este, astăzi, printre steagurile Uniunii Europene, la marile evenimente mondiale şi la întâlnirile care hotărăsc soarta lumii” a spus preşedintele Consiliului Judeţean. Gheorghe Flutur a precizat, de asemenea, că înălţarea Drapelului naţional are o semnificaţie uriaşă, aceea a „înălţării naţiunii spre ceea ce aşteaptă fiecare român”.

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a arătat că pentru un român patriot cele mai emoţionante evenimente sunt intonarea Imnului de stat şi înălţarea Drapelului naţional. „Drapelul României, oriunde ar fi în lume, impune respect şi onoare. Oriunde am fi, vom trăi şi simţi româneşte dacă ne vom afla sub tricolor. Tricolorul a fost alături de poporul român în vremurile cele mai încercate, începând cu Revoluţia de la 1948, Unirea Principatelor din 1959, Războiul de independenţă din 1877, Marea Unire din 1918, în cele două războaie mondiale şi, nu în ultimul rând, la Revoluţia din 1989. Aşadar, trebuie să fim mândri de Drapelul nostru, care ne reprezintă în lume şi în Uniunea Europeană. Aşa cum spunea Alexandru Ioan Cuza, drapelul însemnă trecutul, prezentul şi viitorul unei ţări, însemnă întreaga istorie a României” a evidenţiat Ion Lungu, şeful administraţiei din reşedinţa de judeţ, urând, cu acest prilej, „La mulţi ani!” României şi românilor.

După luările de cuvânt au urmat ceremonia de primire a Drapelului, binecuvântarea acestuia de un sobor de preoţi, salutul oficialităţilor, înălţarea Drapelului şi defilarea trupelor. Manifestarea s-a încheiat în aplauzele sucevenilor şi cu o scurtă evoluţie a Fanfarei Sucevei. O pereche de turişti pensionari din Australia a urmărit cu încântare desfăşurarea ceremoniei.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Contrarevolutia_de_la_1959_iarna says:

  “…Tricolorul a fost alături de poporul român în vremurile cele mai încercate, începând cu Revoluţia de la 1948, Unirea Principatelor din 1959, Războiul de independenţă din 1877, Marea Unire din 1918…”
  Daca acest fragment din speech-ul primarului viager Lungu este redat cu erori,nu este mare lucru,se mai intampla …. (“Revolutia de la 1948” a fost in 1848 iar “Unirea Principatelor de la 1959..” a fost in 1859…)
  Dar dacă domnul primar, despre care sunt motive să credem că a urmat toate formele de şcolarizare la seral,inclusiv grădiniţa,chiar aşa crede a sti că este istorie si mai multe nu,sau daca dumnealui a citit ce a scris alt analfabet,atunci putem spera ca dumnealui sa se propuna la o viitoare sedinta a CL sa fie si el cetăţean de onoare,spre a optimiza structura actualului modul de “cetateni de onoare”,in sensul de a imbunătăţi compoziţia de clasă,categoria celor cu origini sociale sănătoase, ca sa nu şi-i puna in cap ci mai mult in freză pe unii,precum un oarecare Norman Manea sau – doamne fereşte – pe domnul Stelian Nistor,despre care nu se stie precis cu ce a onorat Suceava,in afara de imprejurarea in care exista vreo comunicare scrisa sau vorbită de la anumite organisme rusesti,de resort.
  Adecă,sa fie si domnul Lungu mai aproape de stiinta de carte a domnului Dumitru Cucu,deoarece amândoi de la o fântâna au izvorât şi cură,că dacă nu erau strălucitele vremuri in care liceul se făcea sau se (pre)făcea că se face la seral iar toate facultatile ,la un loc,se savârşeau la “Ştefan Gheorghiu”,deci daca nu iereau acestea dumnealor ar fi păscut si acuma vaca cea neagră,care la Prelipca,care la Sârghi (judetul Botosani) pe islazul comunal,îmbracaţi – cum altfel ?? – in ie barbateasca bucovineană si respectiv dezbrăcat de aceasta ie sau de alta pentru cel din judetul Botosani…
  Nu mai socotim (ca sa o aducem din condei si cu ideile putine dar fixe ale lui herr Schmetterling…) că adunarea la steag se face ,ca de obicei,la acel colhoz de cârpe decolorate,la acel “monument” kitsch-os numit “Bucovina inaripată”,popular cunoscuta ca “Tirbusonul” sau “Bucovineanca din Prelipca trăgându-şi combinizonul peste cap,la ceas de seară”… Căreia,ca să se stie din ce parte trebuie privita,i s-a montat o placa cu ceva cuvinte pe o parte,devenita oficial partea din faţă,spre a nu se isca confuzii,deoarece bucovinenii din toate generatiile cam confundau faţa cu dosul,ca să ne exprimam elegant…
  Am remarcat si eu astazi,trecând prin zona,ca din acea aglomerare penibilă de cârpe puse alandala,intr-un montaj lipsit de sens si de emoţie,lipseşte steagul (flag-ul…) of the Great Britain and of the Northen Ireland.. Că doară suntem si noi nervosi pre ei si nu-i mai recunoastem de europeni,spre sughiţul lor precum si să le fie de haram,astăzi si mâine! Chit ca acolo i se flutură si steagului NATO,in care o mai tolerăm pe Marea Britanie !

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: