Ii şi femei frumoase

O femeie este frumoasă oricum, dacă este frumoasă (eram tentat să fac o glumă bărbătească proastă, dar nu este locul). Dar mai frumoasă este îmbrăcată într-o ie. Plus că, tot dintr-o perspectivă bărbătească privind serios lucrurile, o ie atrage privirile cam în aceeaşi măsură în care le atrage o fustă scurtă…

Scrie aceste rânduri unul care a fost educat în spiritul respectului faţă de tradiţie, ori ia este una dintre cele mai spectaculoase izbânzi ale tradiţiei naţionale.

A fost nevoie doar de un imbold – şi Ziua Universală a Iei este parte a acestui imbold – pentru ca frumoasele noastre fetiţe, fete, femei, bunici chiar să se întoarcă la lada cu zestre şi să scoată de acolo superba cămaşă (bluză cum i-au zis francezii) sau, dacă au aruncat lada, să cumpere o asemenea minunăţie. Plăcerea de a o purta într-o zi de vară însorită a explodat de-a dreptul, ia nefiind îmbrăcată doar ca strai de sărbătoare, ci şi în zilele şi în locurile care nu impun o asemenea ţinută.

Cine a ieşit sâmbătă în oraş a fost desigur surprins, ca şi subsemnatul, de mulţimea de reprezentante ale genului feminin, indiferent de vârstă, purtând superbul strai, iar dacă drumul său a dus la mănăstire, ochii i s-au uimit de mulţimea celor îmbrăcaţi, fie şi pe jumătate, naţional. Uimirea se accentua când între purtătoarele iei regăsea nu doar ţărăncile venite de peste tot la Sfânt, ci multe alese doamne, mândre şi ele de cămăşuţa cea fină cu flori îmbrăcată la zi de hram.

Se pare că, cu răbdare şi inteligenţă, lucruri minunate din trecutul nostru pot fi aduse şi în timpurile noastre.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: