Patru minori din Dolhasca au ajuns în asistenţă maternală după ce tatăl lor, beat, le-a bătut mama şi a băgat-o în spital

> Copiii provin totuşi dintr-o familie de oameni gospodari şi vor sta în asistenţă maternală până la revenirea mamei acasă

 Patru minori cu vârste între 1 şi 8 ani, din oraşul Dolhasca, au ajuns recent la Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilului abuzat, neglijat şi exploatat din cadrul Servicii multifuncţionale de tip rezidenţial Suceava. Ei sunt victime colaterale ale unui episod de violenţă în familie.

Situaţia lor este una de mirare, pentru că micuţii provin dintr-o familie cu părinţi gospodari, cu casă frumoasă, maşină, oameni care cresc animale, au stupi de albine, iar violenţa în casă nu este o obişnuinţă.

Pe 15 iunie a.c., tatăl, fost sportiv, care din considerente medicale nu are voie să consume alcool, a încălcat această restricţie şi a băut, apoi a devenit violent. Ţinta „nebuniei” sale temporare a fost soţia sa, pe care a lovit-o, scandalul aducând la faţa locului poliţişti şi reprezentanţi ai Primăriei Dolhasca.

„În seara zilei de 15.06.2017, Poliţia oraşului Dolhasca a fost sesizată prin 112 că, în locuinţa unei familii din comunitate, au loc acte de violenţă, mama fiind lovită în mod brutal de către soţ, iar cei patru minori ai familiei, cu vârste între 1-8 ani, au fost expuşi riscului.

Reprezentanţii Poliţiei Oraşului Dolhasca s-au prezentat la adresa sus-menţionată, au sunat la Serviciul de ambulanţă, iar mama a fost internată la Spitalul Judeţean Suceava” a transmis Nadia Creţuleac, directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.

Asistenţii sociali ai Primăriei Dolhasca i-au găsit pe cei patru copiii singuri, pentru că tatăl, copleşit de cele făcute, plecase de acasă. Cei mici se speriaseră atât de tare de scenele la care asistaseră, încât atunci când i-au văzut pe poliţişti şi pe angajaţii autorităţilor locale i-au rugat să nu-i lase singuri, pentru că le este frică de tatăl lor.

Reprezentanţii Autorităţii Tutelare din Primăria Dolhasca nu aveau în monitorizare minorii în cauză, pentru că în acea familie nu mai fuseseră scandaluri până atunci, încât micuţii să fie în situaţii de risc. Şi-au făcut însă treaba, iar legea şi-a urmat cursul, copiii fiind introduşi în acea seară în centrul de primiri.

Şi dacă eşti gospodar îţi poţi pierde copiii din cauza câtorva pahare de rachiu

„După efectuarea anchetei sociale, angajaţii Primăriei Dolhasca au propus instituirea în regim de urgenţă a unei măsuri de protecţie specială pentru cei patru minori, până la momentul reîntoarcerii mamei şi remedierea problemelor familiale” a specificat Nadia Creţuleac.

Copiii, victimele colaterale ale violenţelor dintre părinţii lor, au ajuns astfel în sistemul de asistenţă maternală, la trei familii din localitate.

Surse din comunitatea din Dolhasca spun că bărbatul regretă amarnic violenţele de care a fost în stare în urmă cu o săptămână.

Oameni din Dolhasca speră însă ca bărbatul să fi învăţat ceva din cele întâmplate şi să fi înţeles că îşi poate pierde copiii chiar dacă este om gospodar, are cu ce-i creşte şi îi iubeşte. Între această posibilitate şi o viaţă de familie normală stau însă câteva pahare de rachiu care schimbă complet comportamentul obişnuit.

Pentru că şi-a bătut soţia el este cercetat acum de poliţie pentru violenţă în familie şi, chiar dacă soţia îl iartă, bărbatul va „plăti”, într-un fel sau altul, pentru fapta sa.

În jumătate de an, măsuri de protecţie pentru 38 de minori

Comunicatul DGASPC Suceava specifică faptul că, de la începutul anului până în prezent, 38 de minori depistaţi în situaţii de risc au fost preluaţi de instituţie în regim de urgenţă şi plasaţi, pe anumite perioade, la asistenţi maternali sau în centrele de plasament.

Doar în perioada 1 – 20 iunie, la DGASPC Suceava au fost înregistrate 39 de sesizări cu privire la copii aflaţi în situaţie de risc. Pentru mare parte dintre ei autorităţile au intervenit şi situaţiile s-au îmbunătăţit, cu păstrarea minorilor în familie. Însă pentru 11 minori neglijaţi, statul a instituit protecţie, considerând că le-ar fi mai bine o vreme în grija altora decât a propriilor părinţi sau a altor rude.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: