Gică Păiuş, un fotbalist îndrăgostit de minge

Unul dintre cei mai tehnici jucători ai generaţiei CSM Maxima a fost Gheorghe (Gică) Păiuş. Şi acum îmi aduc aminte că era îndrăgostit de minge şi îşi dribla colegii la antrenamente pe diagonala terenului, dar nu mergea spre poartă să marcheze, ci se întorcea tot în dribling. Aşa cum spunea unul dintre prietenii mei mari copţi în fotbal, există jucători care cară pianul şi jucători care cântă la el. Gică Păiuş era unul dintre cei care cântau…

– Cum aţi început urcuşul spre fotbalul de performanţă?

– Am început să joc fotbal la Voinţa Buneşti, în 1972. Am stat doi ani la nivel de judeţ, pentru ca apoi să trec la Foresta Fălticeni, acolo unde mi-a fost antrenor la juniori Constantin Jamaischi. În 1974 am fost promovat la echipa mare care evolua în Divizia C. În perioada 1974-1979 am jucat la gruparea din Fălticeni, pentru ca în 1979 să plec în armată la ASA Câmpulung Moldovenesc. Ştiu că în 1982 am promovat în Divizia B cu antrenorul Romică Catană, fost echipier al Stelei Bucureşti. În 1982 a fost un meci la inaugurarea stadionului Chimia din Fălticeni, la care am participat şi eu, şi am întâlnit echipa naţională a României cu Mircea Lucescu antrenor. Am avut o evoluţie bună cred, pentru că nea Mircea mi-a spus: „Îţi faci bagajele şi vii cu noi în cantonament la Câmpulung”. Aşa se face că am făcut două săptămâni de antrenamente cu Naţionala României şi am stat în cameră cu regretatul Costică Ştefănescu. Am primit şi două oferte, una de la Mircea Lucescu, antrenor pe atunci la Corvinul Hunedoara, şi una de la Ştefănescu care m-a chemat la Craiova.

– Cum aţi ajuns atunci la CSM Suceava?

– La 21 de ani, cât aveam eu pe atunci, nu ştii exact în ce direcţie să o apuci. Nu am avut un sfătuitor, dar până la urmă au venit două persoane din conducerea echipei CSM Suceava, una dintre ele era domnul Scutaru, şi aşa am ajuns la CSM Suceava.

– Care au fost antrenorii pe care i-ai avut la CSM?

– Am început cu Costică Rădulescu şi apoi am continuat cu Puiu Ionescu, celebrul rapidist. Au mai fost atunci, din 1982 până în 1986, Robert Cosmoc, Ioan Zdrobiş, Silviu Stănescu şi Vasile Simionaş.

– Care a fost cea mai frumoasă amintire din acea perioadă, care a fost cel mai interesant moment trăit atunci?

– Cea mai frumoasă amintire a mea este una din 1982, când am câştigat la Oţelul Galaţi cu 2-1 şi la meciul meu de debut am marcat ambele goluri pentru CSM Suceava. În acei ani echipa de la Dunăre era o forţă şi avea jucători de marcă precum Călugăru, Anghelinei, Marius Stan, Antohi, Burcea sau Ralea. Cel mai interesant moment a fost legat, bineînţeles, de meciul din 1983 dintre CSM Suceava şi Gloria Buzău. Pe final, Ilie Gafencu mi-a centrat perfect din apropierea liniei de tuşă şi am marcat cu un lob peste portarul Cristian, un portar de excepţie, cu care apoi am fost coleg. Arbitrul de centru, Nicolae Rainea, a arătat centrul terenului pentru a valida golul, iar tuşierul, Adrian Porumboiu, s-a trezit peste câteva zeci de secunde bune şi a început să agite steagul. Ştiu că stadionul Areni a erupt pur şi simplu, iar Porumboiu a fost bine căpăcit.

– Cum a fost anul jucat în Divizia A?

– A fost frumos, pentru că aveam o echipă bună. Să ştii că nu toţi antrenorii m-au simpatizat, pentru că îmi plăcea mult mingea. Vasile Simionaş a fost unul care a realizat o coeziune excelentă între noi şi am dat randament. Am dat trei goluri în acel sezon de Divizia A pentru CSM Suceava şi le ţin minte perfect. Am dat un gol în deplasare la Oţelul Galaţi şi două acasă cu Corvinul Hunedoara şi Petrolul Ploieşti. Cel mai bun joc făcut de noi a fost, fără nicio îndoială, cel de la Sportul Studenţesc, unde „piticul” Caşuba i-a dat două goluri de pomină lui Cristian.

– Şi pe dumneavoastră am să vă întreb: de ce am retrogradat?

– Erau anii în care Steaua şi Dinamo făceau legea. Un lucru îl ţin bine minte, echipele care jucau cu noi, etapa viitoare jucau cu Dinamo. Am fost, cum se spune, „victime colaterale”.

– Aţi fost selecţionat în loturile naţionale ale României?

– Da, am amintiri frumoase din anii 1983-1984. Am fost în echipa olimpică a României alături de Radu Caşuba, Relu Buliga şi Ilie Gafencu la un turneu în Libia. Îl aveam antrenor pe Gigi Staicu şi ştiu că am terminat la egalitate partidele cu naţionala Libiei şi o echipă din eşalonul secund şi am bătut cu 1-0 formaţia Benghazi. Ţin minte că atunci Nicolae Ceauşescu era în vizită la Ghadaffi. Am mai fost cu echipa naţională B în Serbia şi Franţa.

– Până la ce vârstă aţi jucat?

– Am jucat până la 33 ani, adică până în 1994, când s-a născut cel de-al doilea copil al meu, David Cristian, prima fiind fata mea Ancuţa Ramona.

– Apropo, cum s-a descurcat băiatul? Ştiu că a fost şi la Academia lui Hagi…

– Fiul meu are o tehnică foarte bună, dar din păcate a fost dezavantajat de fizicul său firav şi de psihicul labil. Tu ştii cum este să ai bun-simţ. Nu totdeauna câştigi cu el.

– Ce părere aveţi de fotbalul din prezent de la Suceava?

– Cu excepţia anilor de glorie ai Forestei Suceava, am impresia că fotbalul sucevean a fost într-un continuu declin. Nu s-a investit deloc în infrastructură, în stadionul Areni şi în alte terenuri şi acest lucru s-a văzut în timp. Este păcat, pentru că oraşul nostru are potenţial pentru o echipă bună de liga a II-a. Publicul nostru sucevean iubeşte fotbalul, se pricepe şi cred că merită o echipă. Ştiu că este dificil, dar şi eu sunt de părere că se poate alcătui un lot de jucători doar din judeţul Suceava. Avem o grămadă de juniori talentaţi şi cu un scouter, doi, din judeţ se pot aduna tineri cu potenţial. Oricum, costurile cu ai noştri sunt mult mai mici, iar apoi sufletul lor este aici. Nu ştiu dacă am face performanţă din prima, însă sunt convins că în câţiva ani am putea forma un nucleu şi o echipă competitivă.

ADI PÎRGARU, DAN T. GÜRTESH

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: