Sala de sport a Liceului cu Program Sportiv se va numi „Dumitru Bernicu”

La finele săptămânii trecute, sala Liceului cu Program Sportiv din Suceava a găzduit cea de-a doua ediţie a Memorialului “Dumitru Bernicu”. Cu această ocazie, sala de sport a unităţii de învăţământ sucevene a primit numele fostului director.

Dumitru Bernicu s-a stins din viaţă în 2015, la vârsta de 63 de ani. A renunţat la sportul de performanţă la doar 32 de ani, pentru a se dedica familiei. Regretatul antrenor şi profesor Dumitru Bernicu s-a născut în anul 1952, la Bursuceni, unde a făcut şcoala primară şi gimnazială, iar mai apoi a absolvit Liceul „Ştefan cel Mare” Suceava şi Institutul de Învăţământ Superior din Suceava, promoţia 1975, a fost Licenţiat ANEFS Bucureşti (promoţia 1995) şi a făcut un master în Management Educaţional la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (promoţia 2008). A început handbalul cu profesorul Mihai Lăcustă, iar la juniori i-a avut antrenori pe Gheorghe Moga şi Mihai Moldovan, în 1968 participând la turneul de promovare în divizia şcolară. În anul 1973 a promovat în Divizia B cu echipa CSU Suceava, antrenată de profesorul Şerban Pop, iar în 1981 şi-a încheiat cariera de jucător la Clubul Sportiv Universitar, mai apoi fiind selecţioner al naţionalei de juniori. În 1975 a debutat în învăţământ la CSŞ Suceava, catedra handbal băieţi, unde a format multe generaţii de handbalişti cu care a câştigat medalii naţionale de mai multe ori.

Dumitru Bernicu a fost preşedintele Asociaţiei Judeţene de Handbal, membru în Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal (2000-2011), director al Liceului cu Program Sportiv din Suceava (1993-2012) şi inspector şcolar.

Actualul director, Ioan Radu, şi antrenorul Petru Brânduşe au dezvelit placa cu noul nume al sălii Liceului cu Program Sportiv, după care a urmat o scurtă slujbă de pomenire în memoria lui Dumitru Bernicu.

„Dumitru Bernicu merita din plin acest lucru pentru că ştim cu toţii, şi eu mai bine de când sunt director, ce înseamnă să te zbaţi şi să te lupţi ca să faci ceva pentru şcoală. Ştiţi şi dumneavoastră cât şi-a dorit, cât s-a implicat şi cât a suferit până a văzut această sală construită. Nu a făcut-o pentru dânsul, ci pentru elevi, pentru copii, pentru toţi cei care practică sportul. Dumitru Bernicu a plecat prea devreme dintre noi şi ar fi meritat să-şi vadă numele pe peretele de la intrarea în sală atunci când era în viaţă”, a spus Ioan Radu.

La evenimentul de la sfârşitul săptămânii trecute au fost prezenţi prieteni, rude, foşti colegi de echipă şi elevi ai regretatului Dumitru Bernicu, printre care s-a numărat şi Costică Buceschi, fostul secund al Echipei Naţionale de handbal feminin a României şi actual antrenor principal la Corona Braşov, dar şi Ioan Băban, fost antrenor care are în palmares medalii la campionatele mondiale, europene, balcanice cu naţionalele României.

„Mă ştiu cu Mitică din ’75, iar până în ultimele lui zile am fost ca nişte fraţi. La Baia Mare am plămădit cărămida performanţei handbalistice bucovinene în anii în care Suceava nu avea o sală. Mulţi dintre cei de aici îşi amintesc de cantonamentele pe care le făceau la Baia Mare în anii ’80. Mitică a pus modelul de la Baia Mare în practică la Suceava, cu cele două secţii, antrenori pe categorii de vârstă, făcând o piramidă foarte bună. Copiind modelul Baia Mare, Suceava a obţinut rezultate deosebite în handbal, alimentându-se din producţia proprie”, a spus Ioan Băban, antrenor emerit si campion mondial de tineret în anul 1995.

Memorialul a continuat cu jocuri între copii şi cu un meci demonstrativ între foşti jucători antrenaţi de Dumitru Bernicu. Iubitorii handbalului sucevean şi elevii de la LPS i-au putut urmări la lucru pe „veteranii” supervizaţi de legendarul Şerban Pop, dar şi pe profesorii lor din prezent sau din trecut, printre care i-am putut recunoaşte pe Dorin Mihliuc, Costel Oprea, Iulian Dugan, Dorel Ţugurlan, Eugen Rădăşanu, Bogdan Macovei sau Adrian Zaluschi. Nu au lipsit de la ceremonie nici actualii jucători ai CSU Suceava, Gabi Burlacu şi Adrian Târzioru, dar şi puţin mai „copţii” lor colegi de echipă, Adi Mitre, Florin Ciubotariu şi Dan Grigoraş.

„Vom menţine acest meci între foşti handbalişti, dar vom încerca să facem acest memorial şi la nivel de juniori, mai ales că tata a crescut multe generaţii de juniori. Mulţumim pentru ajutor domnului Băban de la Baia Mare, Primăriei şi Consiliului Local, conducerii Liceului cu Program Sportiv şi, nu în ultimul rând, foştilor sportivi ai tatălui meu, care ne-au sprijinit în toate demersurile pentru organizarea acestui memorial. Important este ca lumea să îşi amintească de Dumitru Bernicu. Nu ţineam neapărat să facem un memorial, dar am primit multe telefoane din ţară, de la foşti colegi, care au şi venit aici în număr foarte mare. Le mulţumesc pe această cale”, a spus Răzvan Bernicu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI