Drumurile judeţene, distruse de transportatorii de buşteni şi prundiş

> Firmele care folosesc în mod curent infrastructura de rang judeţean se sustrag de la a declara acest lucru, autorizându-se doar atunci când maşinile sunt prinse în trafic > Cele mai afectate sunt drumurile judeţene din prejma balastierelor de pe cursurile de apă, cât şi cele din zonele în care Direcţia Silvică oferă spre exploatare lemn pe picior

Drumurile din judeţul Suceava suferă de pe urma agresiunii autovehiculelor de mare tonaj care transportă buşteni şi agregate minerale. În vederea protejării infrastructurii respective, marii transportatori ar trebui să se prezinte la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP), pentru solicitarea autorizaţiei speciale de transport agabaritic şi achitarea taxei de rigoare, însă majoritatea covârşitoare a acestora nu se conformează obligaţiilor legale. Echipe de control ale DJDP bat în lung şi în lat judeţul, îngrijorător fiind faptul că, aproape fără excepţie, transportatorii care folosesc în mod curent infrastructura de rang judeţean se sustrag de la a declara acest lucru. Cei mai mulţi conducători auto se scuză, spunând că efectuează doar transporturi ocazionale, iar drept urmare taxa de autorizare este achitată numai în momentul în care sunt prinşi în flagrant. Aceasta în ciuda faptului că legea prevede că societăţile specializate sunt obligate să declare şi să prezinte un grafic de eşalonare a transportului efectuat într-un interval de 6 luni sau un an de zile, taxa de autorizare aferentă onorându-se o singură dată. Pe de altă parte, chiar şi operatorii de transport de mare tonaj care se autorizează evită să plătească pentru toate autovehiculele pe care le folosesc, declarând inclusiv distanţe mai mici decât cele parcurse cu încărcătura în cauză. Afectate în mare măsură de traficul greu sunt drumurile judeţene din preajma cursurilor mari de apă, ca Suceava, Siret şi Moldova, în albiile cărora sunt amenajate balastiere, urmând mai apoi cele din zonele în care Direcţia Silvică Suceava oferă spre exploatare lemn pe picior. Cele două echipaje ale inspectorilor DJDP ies cu cântarul electronic la drumul mare, depăşirea masei maxime admise pe osie fiind sancţionată cu un maxim de 30.000 de lei. Însă, şi de această dată, se apelează la o stratagemă, cea a refuzării cântăririi, caz în care amenda este de doar 1.500 de lei. Plătitorul acesteia este şoferul, care, de obicei, în calitate de persoană fizică, se adresează cu o contestaţie organelor de judecată. Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri are încheiate inclusiv contracte pentru utilizarea zonei drumurilor judeţene, în acest caz cele mai bănoase fiind cele perfectate cu furnizorii de servicii de televiziune prin cablu şi de internet. Dar nici în acest domeniu nu lipsesc rău-platnicii, pentru recuperarea sumelor cuvenite DJDP parcurgând o serie întreagă de demersuri stabilite prin legislaţia specifică.

În vederea recuperării debitelor din amenzi şi tarife de utilizare a drumurilor judeţene, DJDP a formulat 69 de acţiuni în instanţă

Astfel, conform unei statistici a instituţiei, în anul 2016, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a eliberat 180 de acorduri şi 213 autorizaţii. Semnate au fost, de asemenea, 107 de noi contracte de utilizare a drumurilor judeţene, inspectorii de specialitate urmărind, pentru încasare, un total de 623 de contracte. În anul la care facem referire, lucrătorii specializaţi ai DJDP au întocmit 122 de procese-verbale de contravenţie, valoarea amenzilor aplicate însumând 630.200 de lei. Doar în şase cazuri amenzile de 22.900 de lei au fost încasate pe loc, în alte 100 plata contravalorii sancţiunilor – în total de 194.650 de lei – s-a făcut în 48 de ore de la aplicare. În 11 situaţii, amendaţii au contestat procesele-verbale de contravenţie, plângerile aflându-se pe rolul instanţelor de judecată, în fond sau urmând căile de atac. Pe de altă parte, în cinci cazuri s-a ajuns la executare silită, în joc fiind suma de 25.500 de lei. În anul 2016, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a emis şi transmis 55 de adrese de înfiinţare a popririi, 78 de adrese de revenire la popririle înfiinţate, cât şi 33 de somaţii. În vederea recuperării debitelor din amenzi şi tarife de utilizare a drumurilor judeţene, DJDP a formulat 69 de acţiuni în instanţă. Anul trecut, din tarife de utilizare a drumurilor judeţene, calculaţii şi autorizaţii speciale de transport agabaritic Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava a încasat 1,81 de milioane de lei, sumă orientată spre achitarea contravalorii lucrărilor de întreţinere şi reparaţii la drumuri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: