Criză de strungari, sudori, electricieni, tinichigii şi zidari

 > În bună parte, forţa muncă suceveană este formată din „pensionabili” perseverând să rămână în câmpul muncii, calificaţi care optează pentru străinătate şi absolvenţi „mofturoşi”

 Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare Profesională (AJOFM) promovează înfiinţarea învăţământului dual, ca soluţie la lipsa tot mai accentuată de muncitori calificaţi în unele meserii importante de pe piaţa muncii. Simona Sofroni, director adjunct al AJOFM, spune că instituţia pe care o reprezintă are atribuţii limitate pe această linie, competenţa revenind Inspectoratului Şcolar Judeţean.

„Încercăm să susţinem această formă de învăţământ, deşi atribuţiile noastre sunt limitate, fiind mai degrabă apanajul IŞJ. Vrem să promovăm învăţământul dual în colaborare şi cu angajatorii, care, de altfel, sunt principalii beneficiari ai modalităţii respective de pregătire şi calificare” a subliniat oficialul AJOFM.

Printre meseriile cu mână de lucru deficitară se numără cele de strungar, sudor, electrician, tinichigiu şi zidar, învăţământul dual presupunând organizarea, prin contract cu agenţii economici, a unor clase cu profiluri tehnice.

„Firmele se obligă să asigure condiţii pentru efectuarea practicii, iar la final, acestea îi pot angaja pe cei mai buni absolvenţi sau chiar pe toţi” a reliefat Sofroni.

Făcând referire la domeniul tehnic, directorul adjunct al AJOFM a efectuat şi o clasificare a persoanelor ocupate, cât şi a celor disponibile pentru a fi absorbite pe piaţa muncii. „Avem o categorie de vârstă în care intră persoanele active, care, chiar dacă se apropie de pensionare, lucrează cu pasiune atât de mult timp cât pot. În categoria de vârstă de mijloc intră cei care au calificare, puţini dintre ei căutându-şi un loc de muncă aici, deoarece optează să lucreze în străinătate. Mai apoi este categoria absolvenţilor care ar putea să îmbrăţişeze o meserie din rândul celor tehnice, dar care doresc să lucreze într-un birou, considerând că alte activităţi ar putea fi – dacă se poate spune aşa – sub demnitatea lor”, a explicat directorul executiv adjunct al AJOFM Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: