Zboruri de pe Aeroportul Iaşi pentru vaccinarea vulpilor din Suceava

> Scopul vaccinării este reducerea sau chiar eliminarea riscului de răspândire a turbării, folosită fiind metoda inovatoare a vaccinurilor antirabice orale

În intervalul 5 mai – 1 iunie a.c., în judeţul Suceava are loc o campanie de vaccinare aeriană a vulpilor, face cunoscut Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.

Directorul executiv Ioan Corduneanu informează că populaţia de vulpi constituie principalul rezervor de virus rabic din judeţ, iar prin muşcare boala se transmite animalelor sălbatice, animalelor domestice, dar şi oamenilor. Scopul vaccinării este acela de a reduce sau chiar elimina riscul de răspândire a maladiei, folosită fiind metoda inovatoare a vaccinurilor antirabice orale. DSVSA informează că, până pe 11 mai, „zborurile necesare pentru desfăşurarea acţiunilor de vaccinare vor fi efectuate de pe Aeroportul Iaşi, iar după această dată momelile vaccinale se vor distribui manual, la vizuină”.

Directorul executiv Ioan Corduneanu face apel la populaţie să nu pună mâna pe momelile vaccinale găsite intacte, ci să le lase neatinse, în locul respectiv. Dacă sunt depistate în zonele frecventate de copii sau de animale de companie, momelile vor fi ridicate cu mâinile protejate cu mănuşi, după care vor fi duse în perimetrele împădurite. În cazul în care momelile vaccinale descoperite întâmplător au învelişul distrus, va fi anunţat medicul veterinar din cea mai apropiată localitate.

În anul 2015, efectivul evaluat în judeţul Suceava era de 2.934 de vulpi, animalele găsindu-se pe 71 de fonduri de vânătoare.

Programul de vaccinare antirabică a vulpilor se desfăşoară în conformitate cu Programul strategic al României de supraveghere, control şi eradicare rabiei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: