Regizorul Alexander Hausvater, la Suceava:

„Noi, cei care facem teatrul, cultura suntem ultima speranţă pentru România”

Regizorul canadian Alexander Hausvater, originar din Bucovina, a declarat joi, la Suceava, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, că, în general, teatrul reprezintă „oglinda unui oraş” şi a tuturor celor care îl locuiesc. El spune că „teatrul e o oglindă a primarului, a politicienilor, a doctorilor, a pedagogilor”, iar împrejurul lui se concentrează toate forţele dinamice şi energetice ale oraşului. „Dacă un politician sau oricine nu suportă teatrul, el nu merită să fie politician al oraşului” susţine reputatul regizor. Pentru Alexander Hausvater, „teatrul este un eveniment”, el trebuie să producă o schimbare şi să determine oamenii să-şi asume responsabilităţi sociale”, de aceea s-a arătat contrariat că mai sunt suceveni care nu ştiu de existenţa teatrului la Suceava. El consideră că este responsabilitatea părinţilor să-şi aducă la teatru copiii, altfel aceştia „merg în altă direcţie, care se numeşte drog, se numeşte violenţă sau sex”, din cauză că părinţii n-au ştiut să-i educe. „Teatrul educă, dă posibilitatea unui om să voiajeze în istorie, în geografie. Teatrul ia băiatul şi fata de la mobil, pentru o oră jumate, şi îi salvează. Teatrul ne face să ne imaginăm şi, mai ales, să iubim; prin teatru învăţăm să comunicăm”.

Regizorul crede că „noi, cei care facem teatrul, cultura suntem ultima speranţă pentru România”, pe care 90% din populaţie o priveşte ca pe „un stat de care ţi-e ruşine”.

Referindu-se la actorii de astăzi, Alexander Hausvater este de părere că şcolile româneşti nu pregătesc actorul pentru a avea „o varietate de stil“ în interpretare, ci „pentru realism”, pentru „un fel de firesc”, manieră în „contradicţie totală” cu ceea ce face el, ca regizor. „Pe scenă nu este adevărul pentru mine, adevărul pe care-l întâlnim în birouri, la şcoală, pe stradă, la mall; este un adevăr pe care nu l-am cunoscut, este un adevăr pe care-l visăm în visurile noastre, un adevăr alternativ la existenţa noastră. E altceva şi acel altceva trebuie vorbit altfel, trebuie compus altfel”.

Reamintim că regizorul Alexander Hausvater se află la Suceava pentru a pregăti, cu actorii Teatrului Municipal, premiera spectacolului „Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare” de Tankred Dorst şi Ursula Ehler, cu care va fi deschisă prima ediţie a Zilelor Teatrului „Matei Vişniec” la Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: