Ne-a părăsit preotul Mihai Negrea de la Mănăstirea Podu Coşnei

> …Cel care a devenit părinte pentru 100 copii orfani

Cunoscut ca părintele care a îngrijit peste 100 de copii orfani sau abandonaţi de părinţi, preotul Mihai Negrea de la Mănăstirea Podu Coşnei a urcat la ceruri marţi noaptea, la vârstă de 65 de ani. Boala l-a răpus, însă dragostea pentru semeni rămâne un exemplu de urmat.

Pentru merite deosebite a fost distins cu Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române

Părintele Mihai Vespasian Negrea, cunoscut de cei mai mulţi ca părintele Mihai, a fost hirotonit ca preot în anul 1974, iar de atunci a început activitatea filantropică, reabilitând şi construind biserici, case parohiale şi monumente istorice. Pentru activitatea sa, în anul 1984 a fost ridicat la rangul de econom stavrofor, iar în anul 2003, la finalizarea construcţiei bisericii din incinta Unităţii Militare de la Roşu (biserică construită în numai 40 de zile), a primit, de la patriarhul Teoctist, distincţia Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie acordată de către Patriarhia Română.

Din 2 aprilie 2006, de când a venit să slujească la Mănăstirea Podu Coşnei, situată la intrarea în comuna Poiana Stampei, părintele Mihai Negrea şi-a dedicat viaţa copiilor care aveau nevoie de adăpost, hrană şi educaţie. Cu sacrificii, bătând din poartă în poartă, la prieteni, cunoscuţi, sponsori din zonă, ajutat de cei care au putere materială, de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, de ceilalţi călugări din obştea mănăstirii şi de autorităţile locale, părintele Mihai Negrea a dat o şansă copiilor abandonaţi de familie, găsiţi de poliţie sau jandarmi pe străzi şi pe care nu-i ajută nimeni sau aflaţi în situaţii critice prin diverse părţi ale judeţului. La Podu Coşnei copiii au găsit condiţii decente de viaţă, unde s-au format ca oameni şi au devenit utili societăţii, unii dintre ei urmând şi cursuri universitare după terminarea liceului.

Pentru mulţi pare imposibil să ai grijă de atât de mulţi copii şi bătrâni

Pr. Mihai Negrea, alături de soţia sa, Iulia, şi obştea mănăstirii, au îngrijit, împreună, până la începutul acestei săptămâni, peste 100 copii orfani, proveniţi din familii fără posibilităţi materiale sau din familii dezbinate. Pe câţiva îi creştem împreună cu personalul de la Mănăstirea Podu Coşnei, iar aproximativ 100 copii, care altfel ar fi trebuit să înfrunte singuri viaţa dură, au găsit un sprijin în preotul Mihai Negrea prin Centrul social de la Vatra Dornei, unde au găsit o masă caldă, îmbrăcăminte şi sprijin pentru lecţii.

În ciuda faptului că munca de a avea grijă de atât de mulţi copii pare imposibilă, cu sacrificii, părintele Negrea – împreună cu autorităţile locale din Poiana Stampei şi Vatra Dornei, ÎPS Pimen şi mulţi oameni care s-au oferit să îi ajute financiar, cu alimente, haine şi rechizite sau activităţi de voluntariat – a reuşit să fie un adevărat părinte. În vara anului trecut, pr. Negrea a asistat la prima nuntă a uneia dintre fetele sale adoptive, Ioana. Tânăra mireasă are o poveste de viaţă impresionantă, împreună cu cei trei fraţi ai săi fiind primii copii adoptaţi de mănăstire după ce au rămas fără mamă de mici iar tatăl era paralizat.

Pentru câteva zeci de familii care îşi cresc copiii în greutăţi părintele trimitea săptămânal alimente şi dulciuri, când era nevoie haine şi rechizite şcolare şi erau ajutaţi să aibă rezultate cât mai bune la şcoală, fiind primiţi în sala de lectură din mănăstire pentru a-şi face lecţiile.

O şansă pentru copii abandonaţi de familie sau găsiţi de poliţie pe străzi

Părintele Mihai Negrea a venit la Podu Coşnei după ce în ultimii ani slujise ca preot militar la Unitatea de vânători de munte din Vatra Dornei. Era omul care, pe unde a trecut, a construit fie o biserică, fie o casă parohială, fie o clopotniţă, la Broşteni, în incinta spitalului din localitate, şi la Roşu, în incinta cazărmii unde a slujit ultima dată, înălţând din temelii câte un sfânt locaş de închinăciune. De cum a venit, preotul militar s-a apucat de treabă, mai ales că trebuia să aibă grijă de cei patru copii bătuţi de soartă pe care i-a „adoptat” ca pe primii vieţuitori ai viitorului cămin de copii tutelat de mănăstire. Nu s-a gândit numai la construcţia bisericii mari, care prindea deja contur, ci, în primul rând, la copiii şi căminul în care cei năpăstuiţi să găsească căldura sufletească de care au atâta nevoie. Părintele Mihai Negrea a dat o şansă copiilor abandonaţi de familie, găsiţi de poliţie sau jandarmi pe străzi şi pe care nu-i ajută nimeni sau aflaţi în situaţii critice prin diverse părţi ale judeţului. La Podul Coşnei copiii au găsit condiţii decente de viaţă, unde s-au format ca oameni şi au devenit utili societăţii, unii dintre ei urmând cursuri universitare după terminarea liceului.

Şansa copiilor fără adăpost din Bazinul Dornelor a fost când ÎPS Pimen a încredinţat părintelui Mihai Negrea sediul societăţii miniere Min Bucovina, imobil revendicat şi câştigat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei, a sponsorilor din judeţele Suceava şi Cluj, din Germania şi Italia, pr. Mihai Negrea a reuşit amenajarea şi dotarea clădirii. Lucrările au fost finalizate cu câteva zile înainte de sfinţirea care a avut loc pe 23 noiembrie 2013, urmând să fie refăcută clădirea la exterior.

„Marele regret al meu este că o parte dintre copii mai stau prin gări, prin parc, flămânzi, îngheţaţi în casele lor. Speranţa mea a fost dintotdeauna la ÎPS Pimen, care întotdeauna m-a ajutat, după puterile Înalt Prea Sfinţiei Sale, cu alimente, cu bani şi acum cu această clădire. El este tatăl orfanilor” ne spunea, la acea vreme, pr. Mihai Negrea.

„Acest om al lui Dumnezeu a adus bunăstare în fiecare parohie unde a fost repartizat”

Din iniţiativa părintelui Mihai Negrea şi cu sprijinul oamenilor de bine, în cei 10 ani de stăreţie, în cadrul mănăstirii a fost înfiinţat un centru de asistenţă socială pentru copiii orfani şi săraci, a fost captată apă potabilă, s-a construit o sală de mese cu o bucătărie complet utilată, s-au realizat dormitoare pentru copii în camere spaţioase de două locuri, cu baie, sală de studiu, un mic cabinet medical, o bibliotecă, a fost construită clopotniţă, biserica veche a fost renovată în totalitate, a fost construit paraclisul care poartă hramurile „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sf. Gheorghe”, o biserică nouă în care se slujeşte pe timp de iarnă, a făcut anexe şi ateliere de lucru, au fost ajutate în mod constant familii cu situaţii precare din comuna Poiana Stampei pentru a nu-şi abandona copiii, iar peste 30 de vârstnici şi persoane cu handicap au primit cu ajutorul părintelui Negrea alimente, medicamente şi dispozitive medicale.

„Aici, această mănăstire condusă de părintele Mihail Negrea, preot de mir care s-a înţeles cu soţia să îl lase să stea la mănăstire permanent pentru a se îngriji de copiii de aici şi de cei de la Vatra Dornei din Casa Vladimir, este un model în care oamenii se ajută. Părintele Negrea îi îngrijeşte cu toată dăruirea şi ca dovadă, şi acum, în ciuda sănătăţii foarte şubrede, poartă cu el un aparat ca să poată respira, să mai trăiască câteva clipe, o zi sau cât va mai vrea Bunul Dumnezeu, vrea să mai trăiască pentru a-i ajuta pe aceşti copii. Ce preot de mir sau călugăr se angajează la o astfel de lucrare sfântă când este în atâta suferinţă? Pot să spun că este unic pentru mine. Nu cunosc alte cazuri. Acest om al lui Dumnezeu a adus bunăstare în fiecare parohie unde a fost repartizat, a făcut câte o biserică şi a ajutat şi în dreapta şi în stânga. Şi acuma e la fel, chiar dacă suferinţa lui este foarte mare.

Părintele Mihai Negrea se bucură de o cinstire deosebită pentru ceea ce a făcut pentru biserica aceasta, care este darul oamenilor din zonă şi mai de departe. Dl primar, Primăria şi Consiliul Local au ajutat foarte mult, la fel ca mulţi alţii.

Răsplata multă, deplină, este în ceruri şi se va prezenta acolo cu sufletele celor de pe pământ care sunt îngrijite cu dragoste părintească adevărată aici şi la Vatra Dornei.

Acesta este părintele Mihai Negrea, acesta este un părinte duhovnicesc care se îngrijeşte cu dragoste părintească pen-tru tot ceea ce au nevoie fraţii mai mici ai mântuitorului nostru Iisus Hristos” a spus ÎPS Pimen în noiembrie 2016, după slujba de sfinţire a Mănăstirii Podu Coşnei.

Început de an dureros la Poiana Stampei 

În anul 2013, la a doua ediţie a Galei „Top 10 Suceveni”, pr. Mihai Negrea s-a numărat printre cei zece sucevevni de top şi a primit şi premiul publicului, după ce fiecare invitat prezent la eveniment şi-a exprimat opţiunea pentru unul dintre cei zece nominalizaţi în „Top 10 Suceveni”.

În anul 2014, acelaşi om primea titlul Cetăţean de onoare al comunei Poiana Stampei pentru faptul că şi-a dedicat viaţa copiilor orfani şi celor ai căror părinţi nu îi pot îngriji.

„Dureros început de an 2017. Doliu care apasă greu peste mine şi peste întreg satul Podu Coşnei din comuna Poiana Stampei. Din păcate, părintele Mihai Negrea, stareţul Mănăstirii Podu Coşnei, ne-a părăsit în noaptea de marţi spre miercuri. O mare pierdere pentru comuna noastră, pentru zona Dornelor. Dumnezeu să te odihnească în linişte şi pace, prieten drag!” a spus ing. Viluţ Mezdrea, primarul comunei Poiana Stampei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI