Despre alimentaţia responsabilă, la Şcoala „I. Irimescu“ Fălticeni

Holul Şcolii Gimnaziale „Ion Irimescu” din Fălticeni a devenit neîncăpător vineri, 9 decembrie a.c., pentru numeroşii doritori să participe la activitatea „Master Chef Junior – Responsible Eating” derulată în cadrul proiectului „Mănâncă responsabil!”. În concursul gastronomic s-au înscris echipaje formate din elevi din clasele gimnaziale, iar la cel de afişe elevi din clasele primare. Printre invitaţi s-au numărat conducerea şcolii, parteneri educaţionali, reprezentanţi ai Asociaţiei părinţilor, părinţi şi bunici, primarul Cătălin Coman, Laurenţiu Bălău, din partea administraţiei pieţei agroalimentare, administratorul firmei Ama Fruct SRL, Petre Amariei, administratorul firmei Delicon ProdImpex SRL, Cristi Constantin, medicul rezident Guligă Niculina şi prof. Anca Năstase.

Înainte de începerea concursului de gătit, prof. Costică Parfenie, directorul Şcolii „Ion Irimescu”, a prezentat pe scurt implicarea şcolii în cadrul proiectului. O parte dintre invitaţi au încercat să răspundă întrebării: Ce înseamnă să mănânci responsabil? S-au prezentat activităţile derulate în anul şcolar 2015/2016, în cadrul proiectului „Mănâncă responsabil”, s-a făcut o informare a participanţilor despre beneficiile consumului de alimente sănătoase şi pentru încurajarea consumului de alimente de la producătorii locali. În partea a doua a activităţii s-a desfăşurat un concurs culinar cu produse sănătoase gătite fără foc, urmat de alegerea reţetei câştigătoare pentru clasele gimnaziale şi a afişului câştigător pentru clasele primare.

„Proiectul «Mănâncă responsabil» este un proiect de responsabilitate socială prin care participanţii vor înţelege de ce luarea oricărei decizii cu privire la hrana personală poate avea urmări negative sau ireversibile asupra unei importante părţi a planetei noastre. Achiziţionarea produselor de la piaţă, de la fermă sau găsirea unui fermier care să ne aducă acasă alimente de calitate presupun o şansă în plus pentru a cunoaşte metodele de producţie şi de a favoriza produsele organice. Alegerea produselor din import pe baza etichetei ne oferă posibilitatea de a avea un impact mai mare asupra dietei noastre, a altor persoane şi a mediului înconjurător. Să cunoaştem fermierul care produce alimentele înseamnă, totodată, că putem reduce distanţa dintre fermă şi farfuria noastră” ne-a spus prof. înv. primar Carmen Suliman, coordonator de proiect.

Şi invitaţii au făcut precizări pertinente privind alimentaţia responsabilă. Petre Amariei i-a îndemnat pe copii să aleagă fructele din zona noastră, merele fiind mult mai gustoase şi sănătoase, situaţie confirmată de faptul că la pauza de masă copiii au ca gustare un fruct autohton, de sezon. Pomicultorul i-a invitat pe copii să viziteze livada în scopul familiarizării acestora cu etapele de lucru. Medicul Niculina Guligă a încurajat consumul de alimente autohtone pentru că astfel ştim ce mâncăm şi putem prepara o mâncare mai sănătoasă. Fabricantul de sucuri naturale din mere Cristi Constantin a prezentat calitatea sucurilor naturale din fructe şi legume din zonă (mere, vişine, sfeclă, brad, muguri de brad şi pin etc.) comparativ cu băuturile carbogazoase şi cele care conţin coloranţi, aditivi şi îndulcitori sintetici. Ing. Laurenţiu Bălău a reamintit faptul că pieţele agroalimentare sunt obligate ca 40% dintre produsele comercializate să fie asigurate de la producătorii locali. De asemenea a atenţionat că avem posibilitatea să alegem: eticheta albastră reprezintă produse de la producători, iar eticheta albă, din altă parte. Prof. Anca Năstase i-a îndemnat pe părinţi şi pe copii să cultive în gospodării legume şi fructe, având astfel nu numai satisfacţia muncii, ci şi beneficiile directe: „ştim ce mâncăm pentru că ştim ce-am cultivat, cum am cultivat”.

În concluzie, trebuie să încercăm să mâncăm mai puţin, dar mai bine, să alegem produse locale, de sezon şi organice, dacă este posibil, să înlocuim mai des carnea cu vegetale, să alegem alimentele prietenoase cu omul şi mediul, să optăm pentru o mai mare diversitate pentru hrana noastră, să oprim risipa de alimente.

Activitatea s-a finalizat cu premierea câştigătorilor (aceştia primind insigne, diplome, alte recompense materiale), cu degustarea mâncărurilor gătite de elevi, a fructelor produse în bazinul pomicol Fălticeni şi a sucului natural obţinut din fructe.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI