Manifestări în Suceava şi Augsburg la împlinirea a 20 de ani de colaborare între Schwaben şi Bucovina

> La Suceava se va desfăşura o şedinţă comună a consiliilor regionale din Schwaben, Cernăuţi şi CJ Suceava

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, ieri, că împlinirea, în mai 2017, a 20 de ani de relaţii de cooperare între judeţul Suceava şi regiunea Schwaben va fi marcată atât în Germania, la Augsburg, cât şi la Suceava.

Președinții Simnacher  și Mîrza semnând oficial, în Sala de Aur a Primăriei din Augsburg, documentele parteneriatului.

Președinții Simnacher și Mîrza semnând oficial, în Sala de Aur a Primăriei din Augsburg, documentele parteneriatului.

Parterneriatul Suceava – Schwaben a fost semnat în 2 mai 1997 la Augsburg, atunci fiind semnat şi protocolul de colaborare cu regiunea Cernăuţi.

Gheorghe Flutur a declarat că a discutat cu reprezentanţi ai părţii germane despre pregătirea manifestărilor de aniversare a 20 de ani de parteneriat între cele două regiuni. El a spus că s-­a convenit ca anul viitor, în luna mai, să fie marcat evenimentul de împlinire a 20 de ani de parteneriat în locul unde s­-a semnat acesta, respectiv în Augsburg, în Sala de Aur a Primăriei din Augsburg.

 Ulterior, în luna iunie, la Suceava se va desfăşura şedinţa comună a regiunilor partenere, respectiv a Consiliului Regional Schwaben, a Consiliului Regional Cernăuţi şi a Consiliului Judeţean Suceava.

În cadrul acestei şedinţe ar urma să fie decise, de comun acord, proiecte de cooperare pentru perioada următoare şi întărirea relaţiilor dintre cele trei regiuni.

Flutur a subliniat că parteneriatul cu regiunea Schwaben este unul dintre cele mai importante şi benefice pentru judeţul Suceava, care oferă exemplul bunei cooperări ale unor regiuni din vestul şi estul Europei care consolidează relaţiile est­-vest.

Acest parteneriat a fost iniţiat de fostul preşedinte al Consiliului Regional Schwaben, Georg Simnacher, care a devenit şi primul cetăţean de onoare al judeţului Suceava în anul 2006 când, mulţumind „noilor săi compatrioţi”, a declarat „Ich bin ein Bukowiner“ (Eu sunt un bucovinean – n.n.).

Între proiectele susţinute de Georg Simnacher a fost acţiunea din 2001 „Revedere în Bucovina”, cu participarea a peste 400 de etnici germani emigraţi din Bucovina după 1940, dar şi plata medicamentelor în perioada 1999-­2003 pentru 120 de copii bolnavi de diabet din judeţul Suceava.

Alte proiecte, care sunt continuate şi de actualul preşedinte al Consiliului Regional Schwaben, Jurgen Reichert, sunt turneul internaţional de fotbal pentru juniori „Patru regiuni pentru Europa”, acordarea constantă de sprijin logistic şi ajutoare umanitare pentru centrele de plasament şi spitalele de psihiatrie din judeţ sau realizarea unor intervenţii medicale în clinici de specialitate din Germania pentru mai mulţi locuitori din judeţul Suceava, ca şi înlesnirea colaborării între instituţii de învăţământ din judeţul Suceava şi din regiunea bavareză Schwaben.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: