Ministerul Sănătăţii

Ministerul Muncii a transmis Federaţiei Sanitas că greva declanşată nu îndeplineşte condiţiile legale; va fi sesizată instanţa

Ministerul Muncii a transmis de vineri Federaţiei Sanitas că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă, iar Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, se va adresa instanţei de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei, se arată într-un comunicat al MS. „Guvernul înţelege importanţa şi urgenţa revendicărilor Sanitas şi rămâne deschis dialogului constructiv pentru a găsi soluţii responsabile şi sustenabile bugetar, în beneficiul personalului din sistemul de sănătate. Ca şi până acum, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice îşi manifestă disponibilitatea la dialog cu toţi partenerii sociali”, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, Guvernul consideră că este nevoie de responsabilitate în promovarea politicilor salariale din sectorul bugetar, mai ales în contextul în care Parlamentul urmează să dezbată amendamentele privind modificarea OUG 20/2016, ce vizează creşteri salariale pentru mai multe sectoare de activitate, cu un impact bugetar anual de aproximativ 2 miliarde de lei. „De asemenea, trebuie avut în vedere că adoptarea şi punerea în aplicare a acestor modificări ar duce la apariţia unor inechităţi noi şi la discriminarea altor categorii de personal. Reaşezarea grilei de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice poate fi făcută doar printr-o lege de salarizare unitară, asupra căreia Ministerul Muncii a început un amplu proces de consultare cu partenerii sociali. Pe de altă parte, Ministerul Muncii a transmis de vineri Federaţiei Sanitas că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă şi solicită responsabilitate în acţiunile revendicative. Acte normative în vigoare stabilesc condiţiile clare în care poate fi declanşat un conflict de muncă şi în care pot fi solicitate majorări salariale”, susţine MS.

Potrivit comunicatului, solicitările Sanitas, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010.

Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federaţiei Sanitas că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanşa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat şi înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activităţi Sanitar — Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31 decembrie 2016 şi, potrivit legii, pe durata existenţei unui CCM, „angajaţii nu pot declanşa un conflict colectiv de muncă”. „De asemenea, Legea 62/2011 mai prevede că nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaţilor pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ”, afirmă sursa citată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: