La Lectoratul de limbă română din cadrul Universităţii „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi

A fost inaugurată o sală de tehnologii informaţionale

La Lectoratul de limbă română al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, care funcţionează în cadrul Universităţii Naţionale „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi, a fost inaugurată, vineri, o sală de tehnologii informaţionale. Sala a fost echipată prin finanţare din partea Guvernului României, accesată prin efortul conducerii Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, dotarea constând în 12 calculatoare cu programe de ultimă generaţie, un videoproiector, un fotocopiator.

lectorat-limba-romana-cernauti-popa-graus-puriciPotrivit informaţiilor transmise de conducerea USV, la eveniment au luat parte consulul general al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan, consulul Aurelian-Nicolae Rugină, rectorii celor două universităţi, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa şi prof. univ. dr. Stepan Melnychuk, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, rector al USV în perioada 2004-2012, prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector al USV responsabil de relaţiile internaţionale, prof. univ. dr. Boris Bunchuk, decanul Facultăţii de Filologie, şi conf. univ. dr. Halina Zahaiska, şefa Catedrei de filologie română şi clasică din cadrul Universităţii cernăuţene, conf. univ. dr. Daniela Petroşel, prodecan al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, şi conf. univ. dr. Claudia Costin, Director al Departamentului de Limbă şi Literatură Română şi Ştiinţele Comunicării din cadrul USV. De asemenea, au fost prezenţi scriitorul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, colaborator al Lectoratului în mai multe proiecte, cursanţi ai lectoratului şi diverşi invitaţi din Ucraina şi România.

„În discursurile lor, membrii conducerilor celor două universităţi au reamintit relaţiile cu totul privilegiate dintre cele două instituţii de învăţământ superior, considerând înfiinţarea Lectoratului de limbă română al USV din cadrul Universităţii Naţionale din Cernăuţi drept cea mai frumoasă realizare a acestei colaborări. Părerile responsabililor universitari au fost împărtăşite de consulul general Eleonora Moldovan” a transmis USV.

În cadrul evenimentului, lectorul de română, asistent univ. dr. Gina Puică, a trecut în revistă realizările didactice şi culturale ale Lectoratului şi a înmânat certificate de competenţă lingvistică celor 14 cursanţi care s-au supus evaluării orale şi scrise organizate în iunie 2016, dintre cei 55 care au frecventat orele de română în anul 2015-2016.

„Beneficiarii de certificate lingvistice provin majoritar din Cernăuţi, dar nu exclusiv: este cazul americancei Laura Matzenbach Hall, lector de engleză în anul 2015-2016 la Universitatea din Cernăuţi. Cel mai tânăr cursant recompensat cu certificat lingvistic este Olexandr Tozlovan (17 ani), iar cea mai în vârstă este Ludmila Marchuk, născută în 1943 la Komsomolsk-pe-Amur, în Rusia” a mai transmis USV.

Lectoratul de română al USV din cadrul Universităţii Naţionale „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi a fost deschis în noiembrie 2014, primul lector de la Suceava fiind conf. univ. dr. Sabina Fînaru.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: