De Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, la parohia misionară ucraineană

Zi de bucurie duhovnicească şi pentru credincioşii ucraineni din Suceava care, miercuri 29 iunie a.c., s-au aflat cu mic, cu mare la Biserica cu hramul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din cadrul parohiei mixte misionară ortodoxă, arondată Protopopiatului Suceava I şi situată în cartierul sucevean Zamca. Sfânta Liturghie a fost oficiată de pr. paroh Mihai Maghiar, pr. Petru, secretarul Mitropolitului Bucovinei, Meletie, de la Cernăuţi, şi pr. Daniel Patraşuc de la Negostina. Despre activitatea misionară a Sf. Apostoli Petru şi Pavel în răspândirea creştinismului a vorbit părintele Daniel Patraşuc. El s-a arătat indignat de faptul că mulţi copii din ziua de azi nu au nume de botez creştineşti, ci de actori ori de fotbalişti, vina nefiind a lor, ci a părinţilor trupeşti şi comparându-i pe Sf. Apostoli cu „îngerii păzitori” ai creştinilor, vedem că mulţi elevi din ziua de azi nu-i au pe sfinţi drept „îngeri păzitori”.

Sf. Apostol Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileei, şi se chema Simon înainte de a se întâlni cu Domnul. Era frate cu Sf. Apostol Andrei, „cel întâi chemat” la slujirea credinţei. Era cel mai vârstnic dintre cei doisprezece ucenici şi deseori vorbea în numele Apostolilor, rugând pe Învăţătorul să le tâlcuiască înţelesul tainelor credinţei. Era o fire înfocată, cinstită şi plină de rodire pentru Hristos, gata oricând la uitarea de sine. Cu toată dragostea pentru Iisus Hristos, nu şi-a putut învinge slăbiciunea, lepădându-se de trei ori de Domnul său, tocmai când Acesta era batjocorit şi purtat de la Ana la Caiafa. După Înălţarea la cer a Domnului şi după Pogorârea Duhului Sfânt, Sf. Apostol Petru a străbătut drumuri lungi şi grele, propovăduind Evanghelia în Iudeea, în Antiohia şi în Pont, în Galatia, în Capadocia şi în Bitinia, ajungând până la Roma. La anul 67, în ziua de 29 iunie, Sf. Apostol Petru a îndurat moarte de mucenic, în vremea prigoanei dezlănţuite împotriva creştinilor de crudul împărat Nero (54-68). Pe colina Vaticanului, vârstnicul Apostolilor a fost răstignit cu capul în jos, pecetluind cu sângele său credinţa şi dragostea lui faţă de Mântuitorul Hristos.

Sf. Apostol Pavel sau „Vasul cel Ales” a fost un bărbat învăţat, fariseu şi rabin în religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel şi cunoscător al întregii învăţături din vremea sa. Se numea Saul înainte de a veni la credinţă şi era de origine din Tarsul Ciliciei. Împuternicit de sinedriul din Ierusalim, Pavel a prigonit cumplit pe cei ce mărturiseau credinţa în Hristos şi propovăduiau Învierea Lui. Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat, şi a crezut în El, lepădând rătăcirea în care trăise până atunci. Din clipa aceea, Saul s-a dovedit un neînfricat propovăduitor al credinţei creştine şi, sub noul nume de Pavel, a fost unul dintre cei mai mari Apostoli ai lui Hristos. El a dus Evanghelia, adică vestea cea bună a Domnului, printre popoarele păgâne, binevestind în multe locuri din Răsărit, trecând prin Grecia, la Atena, în Corint, în Asia Mică şi în Macedonia şi ajungând până la Roma. A scris celebrele epistole pauline ale Noului Testament. A murit în aceeaşi zi cu Petru, doar că a fost împuns cu suliţa pe drumul înspre portul Ostia, la gurile Tibrului.

Părintele Maghiar a mulţumit tuturor celor prezenţi, subliniind că este o parohie misionară mixtă, care reuneşte deopotrivă credincioşi români şi ucraineni, slujbele fiind bilingve, iar prezenţa părintelui secretar al Mitropoliei de la Cernăuţi denotă unitatea şi buna convieţuire dintre bucovinenii de aici şi de dincolo. Părintele paroh doreşte să ridice şi un praznicar în cadrul parohiei, după cum am aflat. În oraşul Suceava există încă două parohii cu hramul Sf. Apostoli Petru şi Pavel, una în cartierul Iţcani şi alta la zona limitrofă a oraşului, în Sfântul Ilie Nou.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: