Suceveancă de 79 de ani înşelată cu 5000 de euro, prin metoda „Accidentul”

O femeie de 79 de ani, din Suceava, a fost înşelată, de un necunoscut, cu 5000 de euro. Metoda „Accidentul”, folosită de acesta, este veche de ani buni şi multe persoane abordate astfel, datorită campaniilor de prevenire ale poliţiei şi mijloacelor media, nu s-au mai lăsat păcălite.

Suceveanca a căzut totuşi în plasa escrocilor. Pe 8 mai, dimineaţă, la ora 9, femeia a primit un telefon prin care un bărbat o anunţa că nepotul ei a suferit un accident în urma căruia are nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru care trebuie să plătească 5000 de euro, restul sumei fiind acoperit de casa de asigurări de sănătate.

Cum necum, femeia a făcut rost de bani şi, în aceeaşi zi, la ora 11, i-a dat unui bărbat care a venit la ea acasă.

După aceea, suceveanca a făcut ce trebuia să facă înainte de a da banii: a sunat-o pe soţia nepotului ei pentru a cere lămuriri. A aflat însă că nepotul era bine sănătos şi nici vorbă de vreun accident.

Următorul telefon al femeii de 79 de ani a fost la poliţie, în cauză fiind deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, cercetările fiind continuate de poliţişti în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului.

„În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri decât în urma unei hotărâri judecătoreşti”

Poliţiştii au transmis pentru suceveni specificul după care poate fi recunoscută această înşelătorie care a lăsat de-a lungul anilor sute de persoane fără sume mari de bani.

„Accidentul reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povesteşte că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru a scăpa de la închisoare persoana sau pentru a-i asigura servicii medicale (de obicei fiul celor apelaţi telefonic” a comunicat cms.-şef Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

„Atragem atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând trebuie ştiut faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.

Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii” a completat reprezentantul Poliţiei Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: