La competiţia internaţională de inventică I-SWEEP din Texas, SUA

Medalii de argint pentru doi elevi de la CN „Petru Rareş”

> Ei au realizat un dispozitiv care vine în ajutorul persoanelor cu dificultăţi de vorbire

 Doi elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava au participat la Competiţia internaţională de inventică I-SWEEP desfăşurată la Houston, în Texas, fiind recompensaţi cu medalii de argint pentru un dispozitiv care să ajute persoanele cu dificultăţi de vorbire. Inventatorii sunt Alexandra Manciu şi Şerban Şlincu, din clasa a 11-a E, ei fiind însoţiţi în SUA de prof. Anca Greculeac, coordonatoarea Clubului de inventică al colegiului. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, cei doi elevi au vorbit în faţa colegilor, reuniţi în aulă, despre invenţia lor, despre competiţia în sine şi impresiile cu care s-au întors din Texas. Alexandra Manciu a precizat că în competiţie au intrat 385 de proiecte, la secţiunile energie, mediu şi inginerie, în total fiind prezenţi peste 560 elevi şi circa 300 de cadre didactice din 62 de ţări. Tema cu care echipa suceveană s-a prezentat în concurs, în domeniul Ingineering, a fost „Alternative Solution for Speech Disorders”. „Medaliile de argint ne-au adus o foarte mare bucurie. Nu e prima noastră participare, în 2015 am participat la Olimpiada Internaţională de Inventică din Olanda, unde am obţinut tot medalii de argint”, a precizat eleva.

„Proiectul nostru constă dintr-un dispozitiv prin care oamenii cu probleme de vorbire pot comunica. Faţă de alte dispozitive de acest gen, dispozitivul nostru este uşor de folosit, este portabil şi ieftin. Ideea ne-a venit constatând faptul că una din 100 de persoane au probleme de vorbire”, a precizat, la rândul său, Şerban Şlincu. Cei doi elevi inventatori vor continua să lucreze la invenţia lor, acum aceasta fiind în stadiul de prototip, remarcând că „proiectele de acest gen reprezintă unica posibilitate de a ne practica pasiunea”. Prof. Anca Greculeac a declarat că elevii respectivi s-au calificat pentru competiţia din SUA în urma concursului naţional RoSef – Romanian Science Engineering Fair, desfăşurat în vara anului trecut. „Lucrarea prezentată la competiţia internaţională a fost dezvoltată pe parcursul unui an întreg de muncă, fiind construite 3 prototipuri şi fiind testate tot atâtea metode de utilizare. Membrii juriului (profesori universitari, cercetători) au considerat lucrarea ca una cu mare potenţial practic, aplicabil persoanelor care şi-au pierdut capacitatea de a vorbi. În prezent, elevii participanţi doresc să continue cercetarea, pentru a construi un prototip mai compact, flexibil şi total independent de PC”, a mai spus prof. Greculeac.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: