Ziua Internaţională a Francofoniei, sub semnul recunoaşterii Francofoniei româneşti

 Deputatul Sanda­Maria Ardeleanu şi Chantal Moreno, director al Biroului regional al OIF pentru Europa Centrală şi de Est

Deputatul Sanda­Maria Ardeleanu şi Chantal Moreno, director al Biroului regional al OIF pentru Europa Centrală şi de Est

Deputatul PNL de Suceava prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, care este şi preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), a declarat, în cadrul unui interviu acordat revistei „Bursa”, că România îşi păstrează în continuare rolul tradiţional de ţară francofonă, iar faptul că, în acest an, Ziua Francofoniei este celebrată la Palatul Cotroceni „semnifică importanţa la cel mai înalt nivel acordată de ţara noastră tuturor acţiunilor de promovare a limbii franceze”.

„Colaborarea deosebită pe care o avem cu instituţiile francofone cu sediul la Bucureşti în unificarea eforturilor de a acţiona în favoarea valorilor francofone reprezintă un alt argument că România a fost, este şi va rămâne ţara francofonă în această parte a Europei” a subliniat Ardeleanu.

În cadrul aceluiaşi interviu, deputatul sucevean a vorbit şi despre promovarea multilingvismului drept o soluţie viabilă în continuarea promovării limbii franceze în rândul tinerilor, dar şi despre rolul esenţial pe care îl au profesorii de limba franceză în apropierea copiilor şi tinerilor de această materie şcolară.

„Organizaţia Internaţională a Francofoniei, împreună cu Agenţia Universitară a Francofoniei, Conferinţa miniştrilor de educaţie şi ai tineretului din ţările francofone – CONFEMEN şi CONFEJES, împreună cu Universitatea Senghor din Alexandria, au lansat, la Dakar, în octombrie 2015, Institutul Francofoniei pentru Educaţie şi Formare – IFEF, care are drept obiectiv formarea, în următorii 10 ani, a peste 100.000 de profesori şi formatori. Prin reunirea expertizei disponibile din spaţiul francofon se are în vedere înfiinţarea unui centru de excelenţă în materie de cooperare, formare continuă, cercetare şi sprijin tehnic în favoarea statelor francofone” a arătat Sanda­Maria Ardeleanu.

Totodată, ea a ţinut să amintească despre proiectul naţional al preşedintelui României, intitulat „România educată”, care „reprezintă începutul reaşezării societăţii pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazată pe performanţă, muncă, talent, onestitate şi integritate”.

Referitor la rolul României în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), parlamentarul liberal a apreciat că ţara noastră se bucură de o recunoaştere foarte bună în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, mai ales după organizarea Sommet-­ului Francofoniei din 2006, când România a fost declarată Stat-far al Francofoniei în Europa Centrală şi de Est.

„În 2015, Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei a solicitat schimbarea statutului din membru asociat în membru cu drepturi depline. În iulie 2016, la sesiunea plenară ce va avea loc în Madagascar, propunerea va fi înaintată plenului spre aprobare, fapt ce va consolida statutul României de stat­far în Europa Centrală şi de Est” a mai arătat preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei – APF, în cadrul interviului acordat revistei ”Bursa”.

Totodată, deputatul PNL de Suceava a anunţat că va participa marţi, 22 martie a.c., la ceremonia de celebrare a Zilei Internaţionale a Francofoniei, care va fi organizată la Palatul Cotroceni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: