Salvamontiştii dorneni au un câine special pentru salvare din avalanşe

Pascu si Erik 5 > Erik, un Ciobănesc Malinois, singurul câine atestat oficial şi operaţional din Moldova

Turiştii surprinşi de avalanşe în munţii din nordul ţării vor fi de acum mai uşor de găsit, cu ajutorul unui câine specializat în acest tip de intervenţie. Erik este singurul câine atestat oficial şi operaţional pentru salvarea din avalanşe din Moldova.

Câinele îi aparţine lui Dumitru Ionuţ Pascu, salvamontist activ în formaţia de salvare montană a Primăriei Vatra Dornei, şi este câine din rasa Ciobănesc belgian Malinois, dresat special pentru a fi folosit la acţiuni de căutare. Erik a făcut o şcoală pentru salvarea din avalanşe a victimelor, pe care a absolvit-o după o serie de examene dure, devenind primul câine din nordul României care are un brevet eliberat de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), ce îi atestă calităţile de salvator din avalanşă. În caz de necesitate, Erik trebuie să ajungă la victimă şi să sape în locul în care aceasta se află.

Pentru a-şi menţine forma, salvamontistul patruped are în fiecare zi, împreună cu stăpânul, un program complex de antrenament. Chiar dacă nu a împlinit încă 4 ani, patrupedul a fost folosit în acţiunea de căutare a unui copil pierdut în zona Fundu Moldovei şi are rezultate remarcabile la multe competiţii naţionale. În acest an, căţelul dresat de Ionuţ Pascu a câştigat concursul internaţional de atelaje canine, categoria skijoring, pe distanţa de 5 km, desfăşurat în judeţul Harghita, iar în toamna anului trecut a câştigat un concurs similar la Cluj, pe distanţa de 2,1 km.

Selecţie riguroasă a câinilor pregătiţi pentru salvare din avalanşe

Dacă în alte ţări există deja structuri care se ocupă de pregătirea câinilor pentru salvarea victimelor surprinse de avalanşe, în Franţa existând Corpul de monitori de câini de avalanşă din cadrul Federaţiei Franceze a Conductorilor de Câini de Avalanşă, în România existau până la începutul acestui an doar doi câini atestaţi oficial şi operaţional pentru salvarea din avalanşe în cadrul echipelor Salvamont Argeş şi Caraş Severin. Abia de la sfârşitul lunii februarie alţi şase câini, printre care se numără şi Erik, au obţinut, după o perioadă intensă de pregătire, atestatul pentru salvarea din avalanşe a victimelor.

La Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine pentru Intervenţia la Avalanşă organizat de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, împreună cu Salvamont Argeş, la cabana Capra de pe Transfăgăraşan, în judeţul Argeş, au participat, după o triere foarte riguroasă, şase echipaje canine care, după nouă zile de efort, au susţinut examenul final. Standardul a fost identic cu cel francez, echipajul fiind nevoit să acceadă pe schiuri sau rachete de zăpadă la zona de intervenţie, unde trebuia să găsească două victime, bine îngropate în zăpadă. Tematica şcolii, elaborate împreună cu specialiştii francezi din Savoia, a avut în plus faţă de şcoala franceză şi accesul prin mijloace alpine (rapel, lansare) cu câinele. Înainte de a începe stagiul de formare, cele şase echipaje canine au fost evaluate timp de trei zile, în luna ianuarie, de Jeanlou Eberhardt şi Jordy Mege, în cadrul unui antrenament organizat de către Salvamont Argeş şi Salvamont Savoia, la Cota 2000 Transfăgăraşan, fiind considerate, toate, apte să intre în stagiul final. La antrenament au participat 54 de salvatori din 12 judeţe, printre care s-a numărat şi echipajul canin sucevean.

Un câine antrenat poate salva viaţa unui om îngropat de o avalanşă

„Se împlinesc 15 ani de când, cu plăcere, fac această meserie. Am considerat activitatea desfăşurată ca pe o upgradare profesională, am antrenat un câine, dar de fapt m-am antrenat cu o fiinţă pentru căutarea şi salvarea de vieţi. Mi-a fost foarte dificil deoarece în timpul anului, în România, nu există zăpadă”.

Promotor în România al căutării şi salvării victimelor surprinse de avalanşă cu ajutorul câinilor specializaţi, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, printr-un proiect şi un parteneriat cu comunitatea Savoia din Franţa, Ministerul de Interne din Franţa şi Sapeurs-Pompiers de France (pompieri salvatori), s-a specializat şi antrenat în Franţa şi a revenit în România cu o nouă concepţie. Chiar dacă sunt şi sceptici care spun că se antrenează nişte câini pentru salvare în avalanşă într-o perioadă în care clima este în încălzire, eu îi întreb pe dumnealor: Dacă într-o singură viaţă de câine, într-o singură viaţă de salvator montan, dacă salvează o singură viaţă a unui om, cât costă acea viaţă?

Ion Sănduloiu a ajuns la concluzia că are nevoie de câini pentru salvare după ce a pierdut un subordonat şi un foarte bun prieten într-o avalanşă în munţii Făgăraş. Acest lucru i-a picat foarte greu şi atunci a înţeles că va trebui să acţioneze într-un fel anume şi a făcut specializarea împreună cu Ministerul de Interne din Franţa. În 2013, Asociaţia «Pays de Savoie Solidaire» a donat Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş un câine rasa Border Collie, capabil să caute victime în avalanşă, iar de aici a pornit ideea de a ne pregăti câinii şi pentru astfel de activităţi” ne-a spus Ionuţ Pascu.

Doar câţiva câini au fost selectaţi pentru salvarea din avalanşă

Legitimarea lui Erik pentru a fi folosit pentru căutarea persoanelor prinse de avalanşă sau a turiştilor care se rătăcesc prin munţii din judeţele Suceava, Neamţ, Bistriţa a început în perioada 19-23 ianuarie, la cursul „Comandament/management pentru intervenţia la avalanşă”. Patrupedul Erik şi stăpânul său Dumitru Ionuţ Pascu au trecut de această preselecţie, după care au urmat un curs intensiv în Munţii Bucegi.

„Am avut un stagiu de preevaluare în munţii Făgăraş şi la Cota 2000 metri, în custodia lui Ion Sănduloiu. Au venit şi francezii care au antrenat câinii lui. Doar o parte am trecut cu brio evaluările şi am fost invitaţi să demonstrăm talentul în şcoală. În şcoală, cu siguranţă nu au fost furcile caudine ale francezilor, dar au fost cele ale lui Ion Sănduloiu, care ne-a muncit destul de mult, pentru că acest salvamontist nu acceptă subdimensiuni în antrenarea câinilor pentru activităţi de salvare. Au fost zile grele, au fost zile şi cu soare, dar au fost şi zile cu ploaie, am trecut peste toate şi, la final, Erik de la Salvamont Vatra Dornei a fost atestat pentru căutare în avalanşă.

La nivel naţional, se discută incipient despre formarea a trei baze de elicoptere care să fie specializate în căutare şi salvare montană, una dintre baze urmând a fi înfiinţată la Bistriţa Năsăud. Din tura de siguranţă vor face parte un echipaj canin şi un echipaj uman, deci job vom avea, să sperăm că nu o să avem sau vom avea cât mai puţine misiuni” a precizat salvamontistul Ionuţ Pascu.

Ionuţ Pascu a obţinut brevetul de conductor de unitate canină

Serviciul de salvare canină din cadrul Salvamont a fost înfiinţat după modelul francez. Serviciul este în cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani, Mircea Opriş, preşedintele acestei asociaţii, dându-şi girul, în urma trecerii prin etapele de pregătire, şcolarizare şi examinare, să ofere brevetul de conductor unitate canină la avalanşă lui Ionuţ Dumitru Pascu din cadrul Salvamont Vatra Dornei.

„Erik este primul câine din istoria oraşului care realizează acest job canin, formaţia de salvare montană a Primăriei Vatra Dornei fiind prima unitate canină din istoria staţiunii Vatra Dornei şi prima unitate canină de intervenţie pentru salvarea din avalanşe a victimelor din nordul şi nord-estul ţării. Dincolo de Carpaţi, în partea Mureşului, unităţile canine de acest gen sunt foarte bine primite, foarte bine tratate, sunt exact cum trebuie să fie. Sperăm să avem acelaşi impact şi în Bucovina, mai ales că în zonele de munte putem să ne aşteptăm la orice situaţie dificilă la care trebuie să intervenim în condiţii cât mai rapide şi optime pentru persoanele aflate în dificultate” a concluzionat Ionuţ Pascu.

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este unic formator profesional în ţara noastră pentru domeniul salvării montane, fiind membră în Comitetul Internaţional de Salvare Alpină (CISA-IKAR) şi în Federaţia Internaţională a Patrulelor de Schi, cele două mari foruri internaţionale ce reglementează activitatea de salvare montană şi cea de pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă. Câinii pregătiţi trebuie să fie rezistenţi la frig şi să aibă un miros foarte bine dezvoltat, în timp ce instructorul câinelui trebuie să fie calificat ca salvator montan, să cunoască foarte bine zona pe care o va deservi şi locurile unde pot apărea eventualele avalanşe, să stăpânească la un nivel superior, anterior intrării în şcoala canină, schiul, tehnicile alpine de acces la locul avalanşei şi să cunoască procedurile de intervenţie la avalanşă. În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanşă din România este format din şase conductori, cu un total de opt câini brevetaţi.

În zona montană a judeţului Suceava sunt câteva sectoare care prezintă riscuri pentru producerea avalanşelor, respectiv versantul nordic şi estic al Vârfului Ouşorul, versantul estic din Masivul Giumalău (traseul de acces dinspre Cabana Giumalău spre Rarău), traseele de acces către platoul Negoiul Unguresc şi Pietrosul Călimani, Drumul Mariei Tereza pe sectorul Şaua Negoiu – Poiana Izvoarelor, versantul nordic al Vf. Reţitiş, toate din Masivul Călimani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: