Elevi care se simt importanţi preţuind personalităţi ale culturii şi istoriei

 Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni a găzduit vineri, 11 martie, ultima întâlnire din cadrul proiectului „Interculturalitatea spaţiului românesc. Transferarea tradiţiilor de la sat la oraş şi felurile în care privim România”.

Prof. Oana Cepoi, coordonatorul proiectului, ne-a informat că iniţiatorii, profesori de la şcoli gimnaziale din municipiul Fălticeni şi din comunele învecinate, şi-au propus să pună în valoare cultura, tradiţiile şi obiceiurile din zona Fălticenilor, în contextul socio-cultural actual, când mass-media promovează în rândul tinerilor împrumuturi din diverse culturi, prin schimburi de experienţă între elevii din mediul urban şi cei din mediul rural.

Elevii şcolilor gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”, „Ion Irimescu” şi „Ioan Ciurea” din Fălticeni, „Nicolae Stroleru” din Baia şi de la Şcoala Gimnazială din satul Herla, comuna Slatina, au realizat un schimb de experienţă, fiecare prezentând o serie de personalităţi din zona Fălticenilor. Personalităţile evocate au fost: sculptorul Ion Irimescu, scriitorii Mihail Sadoveanu, Horia Lovinescu, Nicu Gane şi voievodul Alexandru Lăpuşneanu. Elevii au creat prezentări power-point, proiecte scrise şi desenate, au recitat, au cântat şi au readus în conştiinţa publică locală cine au fost cei mai importanţi oameni care au lăsat o amprentă puternică în zona Fălticeni. Profesorii care au coordonat activitatea au fost: Oana Cepoi, Mirabela Apopei, Cristina Onesim, Alina Pavel, Corina Acasandrei, Adelina Haidau, Cătălina Papuc şi Irimia Valentina.

„Avem nevoie să ne cunoaştem înaintaşii şi personalităţile care au lăsat în spaţiul fălticenean o amprentă puternică. Influenţa acestora poate fi benefică pentru generaţiile actuale, sădesc în minte şi inimi dragostea pentru frumos, pentru autentic şi formează personalitatea viitorului om.

Dorim să învăţăm elevii să aprecieze şi să conştientizeze valorile şi realizările marilor personalităţi fălticenene. De aceea am considerat oportun acest proiect educaţional în vederea evidenţierii valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor din Fălticeni, prin care cultivăm de la cea mai fragedă vârstă sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului român. Acest proiect devine o ocazie eficientă de a se cunoaşte copiii din sate cu cei din oraş, de a face schimb de experienţă, o bucurie şi satisfacţie care creează copiilor o stare de bună dispoziţie, favorabilă atât dezvoltării psihice, fizice, cât şi estetice. Elevii sunt dornici să se implice în astfel de activităţi în care să se simtă importanţi, să ştie că activităţile lor contribuie la păstrarea şi preţuirea acestor comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului” a spus prof. Oana Cepoi.

În sprijinul desfăşurării proiectului, atât preocuparea cadrelor didactice pentru conservarea şi valorificarea patrimoniului tradiţiilor şi obiceiurilor local, cât şi realizarea unui schimb de experienţă între cadre didactice şi elevi sau cadre didactice din diferite unităţi şcolare reprezintă căi de succes în promovarea şi realizarea activităţilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: