Locuitorii din Poiana Stampei cinstesc portul popular şi tradiţiile

Primarul comunei Poiana Stampei si cei doi preoti parohiPeste 300 de persoane, în costume populare, au participat sâmbătă, 5 martie, la Balul gospodarilor din comuna Poiana Stampei. Fiecare doamnă sau domnişoară care a participat la bal a fost întâmpinată de Viluţ Mezdrea, primarul comunei, cu câte un trandafir, iar fiecare bărbat a primit câte un mărţişor cu imaginea bisericii a cărei construcţie a început la sfârşitul anului trecut. Manifestarea de sâmbătă a avut şi o componentă caritabilă, pentru colectarea de fonduri necesare la ridicarea noului locaş de cult.

Alături de localnici, la bal au participat şi locuitori din comunele învecinate, din Vatra Dornei, dar şi din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sibiu, Cluj, Gorj, care au venit îmbrăcaţi în costume specifice vetrelor etnofolclorice de origine. După ce toţi cei care s-au înscris la bal cu câteva săptămâni înainte, locurile fiind limitate, au ajuns în sala de spectacole, petrecerea a început cu binecuvântarea preoţilor parohi Domiţian Tătaru şi Constantin Jbanga şi rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”.

„Să lăsăm cele care au fost anul trecut deoparte şi să ne uităm spre viitor, spre ceea ce avem de făcut în viitorul apropiat. Construirea bisericii noastre este ţelul fiecăruia dintre noi. De anul trecut, când ne întâlnim în număr mare, ne aducem aminte de tragicul eveniment în care biserica noastră a trecut în nefiinţă. Trebuie să privim spre viitor ca să se împlinească ceea ce ne-am pus noi în plan, o nouă biserică” a fost îndemnul parohului Constantin Jbanga.

Celălalt preot paroh, Domiţian Tătaru, s-a referit la efortul făcut de administraţia locală pentru a readuce o veche tradiţie, aceea de a marca începutul postului printr-un bal la care să participe gospodarii satului.

„Organizatorii, fostul primar, Elisei Todaşcă, şi actualul primar, Viluţ Mezdrea, se străduiesc de 15 ani să ne reunească îmbrăcaţi în frumosul costum popular. Suntem aici pentru această mare sărbătoare care este Balul gospodarilor. Fiecare s-a străduit să îmbrace o cămaşă, iţari, bundiţă şi o cingătoare ca să respecte strămoşii.

Să nu uităm că bal vine de la zeul Baal, zeul munţilor, al fertilităţii şi al timpului, şi de la Babilon unde au fost cele mai mari blesteme. Prezenţa noastră aici nu este de a mânca şi a bea, este de a promova şi păstra tot ce are mai frumos această comună. Să nu uităm de Dumnezeu, să fim în frica lui Dumnezeu, să-i mulţumim lui Dumnezeu şi de bine şi de rău, pentru că nemulţumitului Dumnezeu îi ia darul” a spus preotul Domiţian Tătaru.

Primii care au evoluat în maratonul folcloric de peste 10 ore au fost cei mai mici instrumentişti din comuna Poiana Stampei, taraful „Poieniţa”, pregătit de prof. Dănuţ Lăcătuş, soliştii şi dansatorii ansamblului „Poieniţa junior”, îndrumaţi de Sânziana Paula Roşuş. Pe parcurs li s-au alăturat şi mult mai experimentaţii solişti şi dansatori de la Ansamblul „Poieniţa”, pregătiţi de Petrică Chiforescu, directorul Căminului Cultural Poiana Stampei, şi grupul vocal „Flori de pe Dorna”, al Asociaţiei „Vechea Bucovină”, coordonat de prof. Dorina Paicu.

Pentru prima oară într-un spectacol la Poiana Stampei, solista de muzică populară Laura Olteanu s-a arătat impresionată de primirea pe care i-au făcut-o cei din comuna de la limita cu judeţul Bistriţa-Năsăud, de modul în care sunt păstrate tradiţiile şi atenţia la detalii ale organizatorilor. „Astfel de evenimente, de o asemenea anvergură, nu sunt multe în ţară. Am inima plină de bucurie, pentru că văd că dragii mei români cinstesc portul popular şi tradiţiile. Să dea Dumnezeu să ducem tradiţia înainte şi să purtăm cu cinste portul popular. În această seară, împreună cu taraful meu, am venit din suflet şi tot ce îmi doresc este să vă poftesc la joc, să dansăm şi să petrecem până la ziuă, să ne simţim bine” a spus Laura Olteanu.

„O vecernie de bucurie” în „colţul de rai al României”

Pr. Cristian Pomohaci a fost invitatul de onoare a balului de la Poiana Stampei. Năsăudean de origine, Cristian Pomohaci a venit îmbrăcat în portul popular al străbunilor, cu opincile din piele, şerparul de la 1823 şi cămaşa ţesută de străbuna lui, apariţia lui în faţa publicului având două ipostaze total diferite, artist şi preot venit să-i încurajeze pe localnici în reconstrucţia bisericii. Cristian Pomohaci a promovat prin cântece în spectacolul de la Poiana Stampei tradiţiile bistriţene şi viaţa din satul năsăudean Rebrişoara.

„Cred că sunt atât de sărac în cuvinte seara aceasta încât nu aş putea exprima starea aceasta de bucurie în care mă aflu acum, pentru că am simţit un colţ din cerul binecuvântat de Dumnezeu aici, în Bucovina. M-am văzut înconjurat de oameni atât de frumos îmbrăcaţi şi mi-am adus aminte de anii în care umblam la şcoală încălţat în opinci, de nunţile la care oamenii petreceau cântând şi se uitau unul în ochii celuilalt atunci când petreceam până la zi, dar ştiau că duminică dimineaţa trebuiau să ajungă la Sfânta Liturghie. Parcă am trăit reminiscenţa acelor ani şi pot să spun încă o dată că Bucovina este colţul de rai al României.

Trebuie să vă mărturisesc că în urmă cu 7 ani biserica din comuna unde eu slujesc a ars în data de 15 august. De atunci ne străduim să o reconstruim. Sunt paroh într-un sat cu şase oameni care mai ştiu puţin româneşte. Vorbim româneşte, trăim româneşte şi acolo, şi poate dorul de a face o biserică frumoasă s-a împreunat mai sus de înălţimile inimilor şi cred că dorul cu care se zideşte această casă de rugăciune în Poiana Stampei s-a unit cu dorul celor din satul Veţa, de a avea o biserică. Cred că această simbioză a făcut ca în seara aceasta să fiu aici. Aşa mi-am explicat eu.

Eu de 17 ani nu cânt la petreceri. Când domnul primar ne-a contactat am întrebat dacă este alcool, dacă se fumează. Domnul primar a venit la biserică în satul Moşuni şi ne-a spus că o să fie doar oameni pe sprânceană, oameni care poartă în inimă pe Dumnezeu şi trăiesc cu frica lui Dumnezeu. O să fie un bal al gospodarilor în care sunt cinstiţi cei mai harnici gospodari din sat. Când am ajuns aici am avut parcă o gheaţă în inimă şi în spate. M-am desfăcut doar atunci când m-am uitat în ochii tinerilor, în ochii bătrânilor, în ochii celor care erau la mese şi mi-am dat seama că în privirile cu care m-am intersectat am văzut licărirea lui Dumnezeu şi am spus că sunt copiii lui Dumnezeu. Când am văzut copiii aceştia frumoşi şi oamenii frumoşi care au cântat cu noi am mulţumit încă o dată lui Dumnezeu pentru această seară şi am spus că nu a fost o petrecere, a fost o vecernie de bucurie” a spus Cristian Pomohaci.

Recitalul susţinut de Cristian Pomohaci i-a sensibilizat pe cei prezenţi care l-au răsplătit cu multe aplauze.

Premiul balului, o instalaţie electrică de muls pentru vaci

După ce toţi participanţii la acest bal, care au îmbrăcat costumul popular, au primit diplome pentru păstrarea tradiţiilor şi fotografiile pe care le-au făcut la începutul petrecerii, cei care au venit îmbrăcaţi în costume populare au fost notaţi pe nişte bileţele şi, cu ajutorul solistei la nai Raluca Vasiluţ, au fost extraşi câştigătorii premiilor oferite de Asociaţia Crescătorilor de Animale „Măgura Mare”.

Câştigătorii primelor trei menţiuni au primit câte un sac de sare şi o furcă „numai bună pentru fân”, cei trei norocoşi care au obţinut „menţiuni simple” au primit o găleată de muls vaca, un lanţ de legat vaca şi un sac de mălai, iar câştigătorii „menţiunilor speciale” au primit câte un sac de sare, o furcă şi o lopată. Premiul III, o roabă cu un sac de tărâţe, a revenit Ionelei Irimescu, premiul II, o roabă şi un sac de grăunţe, a ajuns la Constantin Lostun, iar premiul I, o instalaţie electrică de muls pentru vaci a fost atribuit unui vrednic crescător de animale, Bogdan Donisă.

Costumul popular, o carte de vizită

Ing. Viluţ Mezdrea, primarul comunei Poiana Stampei, spune că, alături de multe alte manifestări culturale care se desfăşoară în comună, Balul gospodarilor, o manifestare anuală care se desfăşoară înainte de intrarea în Postul Paştelui, are rolul de a promova comuna.

„Iată-ne ajunşi la o ediţie jubiliară pe care o ne-o dorim mult mai frumoasă ca cele anterioare, pentru că de la an la an evoluăm. Şi mă bucur că foarte mulţi dintre dumneavoastră aţi îmbrăcat frumoasele costume populare cu care ne mândrim oriunde în lume. Este o carte de vizită a Bucovinei pe care nu ne-o poate schimba nimeni şi cu care ne prezentăm atât în ţară, cât şi în străinătate. Sperăm ca peste un an sau doi să ne întâlnim în această sală, dar toţi să fim îmbrăcaţi în costume populare. Le mulţumesc tuturor că au venit aici, au dat dovadă că sunt buni gospodari, că au venit la mine şi mi-au spus că doresc ca părintele Pomohaci să fie în această seară deosebită în mijlocul nostru, iar asta nu poate decât să mă facă să mă mândresc cu locuitorii comunei Poiana Stampei.

Trebuie să amintesc că anul trecut acest eveniment nu a mai avut loc din binecuvântate pricini şi vă mulţumesc tuturor pentru gestul nobil făcut anul trecut de a dona acei bănuţi daţi pentru înscrierea la Balul gospodarilor pentru reconstrucţia bisericii. Păstrăm doar în memorie acea imagine tristă de anul trecut şi ne dorim să nu mai avem parte de astfel de incidente în comuna noastră” a fost mesajul primarului Viluţ Mezdrea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: