„Găteşti cu spor, câştigi uşor !”

Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din municipiul Fălticeni a găzduit în după-amiaza zilei de joi, 3 martie, faza finală a celei de-a IV-a ediţii a concursului „Găteşti cu spor, câştigi uşor!”, organizat de Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” din Fălticeni. Concursul s-a adresat elevilor claselor a IX-a şi a X-a, specializarea turism şi alimentaţie publică, şi a constat în reprezentarea unei ţări prin tradiţii, dans şi muzică şi cultură.

În cuvântul de deschidere a manifestării, viceprimarul Constantin Bulaicon a scos în evidenţă importanţa pregătirii profesionale pentru tinerii absolvenţi în găsirea unui loc de muncă, turismul şi alimentaţia publică fiind domenii foarte căutate atât pe plan intern, cât şi în alte ţări. „Cunoaşterea limbii, obiceiurilor, tradiţiilor, gastronomiei unei ţări, alături de dezvoltarea aptitudinilor din domeniul turismului sau a artei culinare pot fi o oportunitate pentru absolvenţii de liceu care îşi caută un loc de muncă în ţară, într-o unitate cu bucătărie internaţională, sau doresc să lucreze peste hotare”, a precizat Constantin Bulaicon.

Atracţii turistice şi gastronomice din şase ţări

Coordonaţi de prof. Simona-Liliana Manole, organizatoarea evenimentului, şi sprijiniţi de profesorii diriginţi, în prima etapă fiecare clasă înscrisă în concurs şi-a ales o ţară pe care să o reprezinte, după care a fost desemnată o echipă pentru a-i reprezenta. Echipa a avut libertatea de a-şi alege modul de prezentare a ţării respective ca aşezare geografică, cultură şi civilizaţie, economie, principalele atracţii turistice din acea ţara sau prezentarea unei zone turistice dintr-o anumită regiune, meniul tradiţional şi modalitatea de prezentare a bucatelor tradiţionale. Imaginaţia elevilor a fost foarte bogată, aceştia utilizând pentru prezentarea ţărilor sau regiunilor turistice filme, imagini sau prezentări power point, cultura şi civilizaţia au fost redate prin scenete de teatru, muzică şi dansuri tradiţionale, costume populare specifice. Pentru a pune în evidenţă preparatele servite, toate produsele date spre degustare membrilor juriului au fost preparate de copii în laboratorul de gastronomie al liceului.

Probele de concurs au constat într-o evaluare a echipajului înainte de concurs privind abilităţile de preparare şi respectarea reţetelor pentru mâncărurilor tradiţionale, ca şi evaluarea din timpul concursului, fiind punctate vestimentaţia membrilor echipajului, decorul, prezentarea power point sau a filmului despre ţara reprezentată, momentul artistic specific fiecărei ţării, prezentarea ingredientelor necesare, modalitatea de servire şi calităţile gustative ale specialităţilor gastronomice.

Rezultatul muncii de un semestru, apreciat de juriu şi de spectatori

Juriul, format din profesorii de specialitate Mattyllena Boicu, Claudia Moşneagu, Magdalena Chiţu, Elena Bălan, din directoarele colegiului, prof. Claudia Suseanu şi Mariana-Silvia Ţuca şi viceprimarul Constantin Bulaicon, a apreciat efortul depus de elevi în prezentarea ţărilor, tradiţiilor, obiectivelor turistice şi costumelor populare, interesul manifestat pentru pregătirea preparatelor, a prezentărilor orale, a ţinutelor speciale, adaptate meniului ales şi, mai ales, a modalităţilor de servire.

Deliberarea a fost dificilă, pentru că toate echipele implicate au adus câte un element de noutate, dacă nu chiar de inovaţie în ceea ce priveşte modalităţile de prezentare a unei ţări europene sau de pe continentul asiatic şi servirea preparatelor culinare. Într-o sală neîncăpătoare pentru toţi cei care au dorit să vadă spectacolul de imagine, dans, muzică şi gastronomie, toate echipele au fost aplaudate şi încurajate.

„Ceea ce aţi văzut astăzi este rezultatul muncii de un semestru a copiilor care studiază la profilul turism şi alimentaţie la Colegiul Tehnic «Mihai Băcescu», sub coordonarea iniţiatoarei acestui proiect interdisciplinar, prof. Simona–Liliana Manole. Proiectul a debutat la începutul anului şcolar cu alegerea unei ţări, urmată de partea de documentare din punct de vedere al aşezării, culturii, tradiţiilor, dezvoltării turismului, gastronomiei. Astăzi, la momentul final al proiectului, cele 6 clase au prezentat produsele finite în urma unei munci asidue. Acest proiect s-a realizat printr-un parteneriat încheiat în primul rând cu părinţii elevilor de la aceste clase, cu Centrul Cultural «Grigore Vasiliu Birlic» şi cu sprijinul prof. Mattyllena Boicu, documentarist la CDI, diriginţilor şi profesorilor de specialitate. Premiem separat clasele a IX-a şi clasele a X-a, pentru că disciplinele pe care le studiază şi care au legătură cu acest concurs sunt distincte”, a declarat prof. Claudia Suseanu, directorul Colegiului Tehnic Mihai Băcescu.

Clasament:

Clasa a X-a: locul I – clasa a X-a J, pentru prezentarea şi servirea preparatelor tradiţionale bucovinene şi spectacol de muzică populară şi jocuri româneşti; locul II – clasa a X-a L, pentru coregrafie inedită şi foarte bine realizată pe ritmuri ruseşti şi preparatele cu specific rusesc; locul III – clasa a X-a K, pentru prezentarea şi servirea preparatelor realizate în Germania.

Clasa a IX-a: locul I – clasa a IX-a K, pentru cel mai complex spectacol artistic, costumaţie şi machiaj specifice Coreei de Sud, dialogul în limba coreeană şi respectarea reţetelor tradiţionale şi a modului de prezentare pentru mâncărurile tradiţionale; locul II – clasa a IX-a J, pentru modul cum au scos în evidenţă costumele şi muzica spaniolă; locul III – clasa a IX-a L, pentru gastronomia franceză şi oportunităţile de turism din Paris.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: