Trei organizaţii din Suceava sunt implicate în proiectul naţional MindReset.Net – reţeaua de sănătate mintală

masa rotunda sanatate mintalaAsociaţia Regională de Educaţie a Adulţilor Suceava (AREAS), Fundaţia Orizonturi din Câmpulung şi Asociaţia Effes Siret se numără printre organizaţiile implicate, la nivel naţional, în proiectul MindReset.Net – reţeaua de sănătate mintală, proiect care vizează creşterea capacităţii ong-urilor de a contribui la dezvoltarea de politici publice în domeniul sănătăţii mintale. Este vorba despre un proiect implementat de Fundaţia Estuar, în parteneriat cu Liga Română pentru Sănătate Mintală, majoritatea activităţilor din cadrul lui fiind desfăşurate deja, proiectul fiind aproape de final.

Una din activităţi s-a desfăşurat chiar ieri: o masă rotundă cu tema „Sănătatea mintală în judeţul Suceava – probleme generale, soluţii locale”, organizată de cele trei asociaţii menţionate mai sus. Alături de preşedintele AREAS, Vasile Gafiuc, preşedinta Fundaţiei Orizonturi, Gabriela Tănasă, şi managerul Spitalului de Psihiatrie din Siret, Tiberiu Rotaru, care au moderat evenimentul, s-au aflat, în sala de la Centrul de Susţinere a Tradiţiilor Bucovinene, medici psihiatri, psihologi, reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi protecţia Copilului, ai Direcţiei de Sănătate Publică etc.

Vasile Gafiuc a precizat, în deschidere, că subiectul mesei rotunde se referă la drepturile persoanelor cu deficienţe psiho-sociale şi la problemele pe care acestea le au la locul de muncă, de care AREAS se preocupă de mai bine de 10 ani.

Conform unei statistici prezentate de el, opt români sunt diagnosticaţi zilnic cu probleme de sănătate mintală. Dar sunt şi multe persoane cu astfel de afecţiuni care nu sunt înregistrate, nu se duc la psihiatru, nu apelează la servicii de suport, a spus Vasile Gafiuc.

Dr. Alexandru Paziuc: „Numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală este în creştere, dar autorităţilor, factorilor de răspundere, chiar politicienilor le e teamă să recunoască acest lucru”

În judeţul Suceava, anul trecut, în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Suceava figurau 18.190 persoane cu tulburări mintale, cifră în creştere faţă de 2014, când erau în evidenţe 17.510 astfel de pacienţi, arată statisticile DSP.

Prezent la eveniment, medicul psihiatru Alexandru Paziuc a precizat că „numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală este în creştere, dar autorităţilor, factorilor de răspundere, chiar politicienilor le e teamă să recunoască acest lucru”.

Referindu-se la proiectul MindReset.Net, Gabriela Tănăsan a spus că are drept obiective, printre altele, consolidarea capacităţii interne a Reţelei de sănătate mintală, creşterea vizibilităţii acţiunilor reţelei în rândul autorităţilor publice şi al cetăţenilor, stimularea dialogului între autorităţile publice şi membrii reţelei, pentru a contribui la formularea de politici publice destinate dezvoltării la nivel local a serviciilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală din România.

Vasile Gafiuc: „Absenţa muncii, chiar şi pentru o scurtă durată de timp, se constituie într-un foarte puternic stresor pentru sănătatea individului”

În cadrul mesei rotunde au fost prezentate şi două documente ale reţelei MindReset.Net, referitoare la promovarea sănătăţii mintale la locul de muncă şi drepturile persoanelor cu probleme de sănătate mintală şi dizabilităţi psihosociale asociate. Referitor la primul, Vasile Gafiuc a precizat că prin aceasta se promovează dreptul la muncă şi „încercăm să arătăm, încă o dată, că, şi la nivel local, absenţa muncii, chiar şi pentru o scurtă durată de timp, se constituie într-un foarte puternic stresor pentru sănătatea individului”.

Cele două documente au fost puse în atenţia Guvernului României, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Instituţiei Avocatului Poporului.

Tiberiu Rotaru a prezentat, la rândul său, Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, larg discutată pe plan european, care se constituie într-un instrument de bază în ce priveşte implementarea politicilor de sănătate mintală, dar care în România „este ţinut în umbră”. El a mai spus că schimbarea de optică în această convenţie este foarte clară, dar nu se ştie în ce măsură aceasta se şi reflectă în legislaţia din România legată de această problematică. Referindu-se strict la judeţul Suceava, Tiberiu Rotaru a spus că ne aflăm într-o zonă privilegiată, întrucât problemele referitoare la sănătatea mintală sunt ceva mai bine rezolvate, în timp ce în alte părţi „trenează”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: