Putna – raiul pe pământ al tinerilor

Măria Ta, deschide larg porţile ! Au venit studenţii ! Ţi-au venit răzeşii !

putna ascor 2016Undeva departe, aproape de graniţa ţării, într-un loc ticsit de frumuseţe şi încărcat de linişte se află Sfânta Mănăstire Putna, devenită pentru tinerii ortodocşi din România şi nu numai, locul de întâlnire la finalul anului. Poate că pentru mulţi acest lucru poate părea ciudat: cum poate fi o mănăstire locul în care să-ţi petreci revelionul, dar povestea aceasta prinde glas de câţiva ani buni de când sute de tineri se adună la poartă la Sfântul Ştefan cel Mare pentru a se uni în rugăciune la cumpăna dintre ani.

Ca în fiecare an, în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie la Putna s-a desfăşurat tabăra de Anul Nou. Membrii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), şi nu numai, s-au întâlnit cu mic cu mare pentru a celebra împreună noul an. De la an la an, numărul studenţilor creşte semnificativ, anul acesta numărând aproximativ 300. Filialele prezente au fost din aproape toate regiunile: Ascor Suceava, Iaşi, Bucureşti, Braşov, Galaţi, Bacău, Constanţa, Chişinău, Studenţi pentru Viaţă – Bucureşti etc.

Este greu să însumezi câteva cuvinte despre o experienţă care ţi-a umplut sufletul de toate lucrurile bune. Dar dacă ar fi să rezum totul la un cuvânt acela ar fi „bucurie”. O bucurie curată, împărtăşită între cei 300 de tineri prezenţi la frumosul eveniment. Departe de haosul cotidian, acolo timpul se opreşte şi prinde viaţă fiecare secundă. Programul a fost unul încărcat atât spiritual, cât şi material: de la ascultări, drumeţii, la conferinţe, colinde şi numeroasele slujbe încărcate duhovniceşte.

Unul dintre cele mai frumoase momente a fost cel al trecerii dintre ani. Biserica Mănăstirii Putna a devenit neîncăpătoare pentru sutele de persoane venite să asiste la slujbele deosebite: Priveghere, Moliftele Sfântului Vasile, Te Deum şi Acatistul Mântuitorului. Dincolo de orice, să vezi atâţia tineri îmbrăcaţi în straie româneşti umplând până la refuz biserica mănăstirii, într-un moment în care marea majoritate petrec prin restaurante şi baruri, pare pentru unii ceva ireal. Din fericire totul este atât de real. Chipurile lor luminoase oglindeau puritate, frumuseţe şi speranţă. Speranţă că într-un colţ al acestei Românii încă mai există ceva care să ne dea încredere şi putere, că valorile şi credinţa strămoşească încă ne mai ghidează în această lume care pare că îşi pierde încet încet reperele.

Aş îngheţa timpul şi aş prelungi acest revelion cât mai mult. Rămâne încă viu în memoria şi sufletul meu, dar parcă nu este de-ajuns. Oraşul îmi fură încet totul şi şterge cu buretele lucrurile bune.

Singurul gând care îmi aduce bucurie este cel al reîntoarcerii cât de curând pe meleagurile liniştite şi binecuvântate ale dulcii Bucovine. (FLORENTINA ILINCA, Bucureşti)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: