Fabulă

(conţine scheme de făcut surceaua ţăndări)

Toporul se-ndrepta către pădure, convins că nu e cazul să se-ndure şi că menirea lui, poate divină, e s-o reteze scurt, din rădăcină şi – fără pic de umbră emotivă – s-o reclădească, productiv, în stivă. (De-acolo, patriotice cohorte nu vor întârzia să o exporte, iar neaoşii, care-au chelit urcuşul, nu vor rămâne nici cu rumeguşul.)

Caricatura de Viorel Corodescu - COV

Caricatura de Viorel Corodescu – COV

Ştiind povestea spusă-ntr-o ogradă despre securea care n-avea coadă şi n-a putut să facă harţapele, s-a controlat pe sine pentru cele mai simple operaţii de rutină şi-a constatat că parcă n-o să ţină la câte ample defrişări poftea: era lipsit cu totul de proptea, avea o scobitură la tăiş ce-ar deranja dacă-ar lovi pieziş, precum şi hibe la stabilitate, care se cer degrabă corectate, plus handicapul că-o nepoată (bardă) se despărţise de-ăla de la Gardă cu gălăgie mare, cu ţambale, întărâtând procesele-verbale.

Cum sta şi cugeta, foarte adânc, ce este de făcut, veni un ţânc, cu vaca personală, la păscut: timid, politicos, bine crescut şi animat – ceva de speriat! – de-un dor aprins de voluntariat (deoarece, la zis şi la prăpăd, de-aceştia sunt primii ce se văd, chiar dacă n-au bilet pentru Parnas şi-ncă se şterg cu mâneca la nas).

– Te sfătuiesc – i-a spus, aflând problema – să-ţi schimbi cât mai curând sigla, emblema, că SeReLeurile nu au mamă să le-ocrotească, să le bage-n seamă, să îţi atribui denumire, nene, cu rezonanţe clar europene (că „Buturuga mică” e neghioabă, astăzi nu mai răstoarnă nici o roabă), să te civilizezi cu niscai drujbe, să-ţi bagi cumnaţii, verii, soacra-n slujbe, să îi dresezi la mersul în buiestru şi la tertip de ocolit sechestru şi să nu uiţi – că-ajungi falimentar – măcar un cât de cât parlamentar, docil, de lemn-Tănase, as în toate: plantează cod de legi şi scoate cioate.

Morala se desprinde de la sine: ca să te pricopseşti fără ruşine ştiu şi copiii, azi, că nu ai spor dacă nu eşti tu însuţi din topor.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: