Nu „Balul bobocilor“, ci „Miss mândră-n sat“

> Un spectacol frumos şi generos la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni

Alegerea „Miss Boboc” de anul acesta, la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni, a fost o treabă simplă. Mai precis, o treabă care doar a părut simplă, pentru că în spatele a toate cele prezentate pe scenă vineri, 6 noiembrie, s-a aflat o muncă grozavă a elevilor de clasa a XII-a şi a diriginţilor acestora, care au căutat ideea, au dezvoltat-o, au muncit-o, au făcut-o frumoasă, apoi au oferit-o în mod generos, ca pe cel mai simplu lucru, colegilor, părinţilor şi bunicilor care au umplut, cu sutele, sala de spectacol.

Au numit ideea „Miss mândră-n sat” pentru că n-au vrut anul acesta să-i mai spună „bal”, renunţând la conceptul consacrat şi banalizat de „Balul bobocilor”. Au preferat să-i spună serii doar „spectacol”, unul în care cu graţie, seriozitate şi voioşie au demonstrat că doar un prost mai poate crede că există vreo diferenţă între tinerii de la aşa-zisa „ţară” şi cei de la oraş.

Din contra chiar, primii au ceva în plus. La Dumbrăveni, de exemplu, fete şi băieţi frumoşi şi eleganţi, ca în toate liceele sucevene, au o doză suplimentară de bun-simţ, confortul şi naturaleţea de a se simţi bine şi fără fiţe împrumutate de la TV, deopotrivă în costume populare ca şi în rochii mulate şi dantelate sau cu papion la gât, chiar sub ochii iscoditori ai bunicii sau cei prea vigilenţi ai primarului.

O tuşă de rimel pe pleoapele fetelor sau o freză „style” în creştetul băieţilor nu schimbă cu nimic faptul că cei prezenţi la spectacol ştiu al cui copil, nepot sau strănepot este puiul frumos de pe scenă, ştiu dacă tatăl lui sau al ei este gospodar, dacă a făcut vreo prostie în tinereţe, dacă ei, acei copii şi nepoţi ai cuiva pe care îl cunoaşte de-o viaţă, vor merge la facultate sau vor emigra în lume, sau vor rămâne acasă să ajute diversa şi uneori complicata comunitate din Dumbrăveni.

În solidaritate şi cu mândrie locală, ortodocşi, penticostali şi baptişti, oamenii din Dumbrăveni au venit să-şi vadă copiii la spectacol şi să afle pe viu cine va fi aleasă anul acesta cea mai frumoasă şi mai pricepută „miss” dintre boboacele Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu”.

Candidate la titlu, nouă mândre frumoase foc

După un „casting” sever printre boboacele de a IX-a, elevii de a XII-a au ales nouă candidate la titlul de „Miss mândră-n sat”. Brunete şi blonde, mai „învelite” sau filiforme, mai vioaie sau mai domoale, mai cu „vino-ncoace” sau „du-te mai încolo”, au fost alese aşadar nouă fete frumoase foc.

Susţinute de nouă flăcăi mândri, îmbrăcaţi parcă de la „Calvin Klein”, candidatele au trebuit să treacă prin cinci probe. Prezentarea lor s-a făcut în costume populare, pe melodii din Bucovina, pe parcursul spectacolului fetele având de dovedit aptitudini artistice, fiecare după cum i le-a dat Dumnezeu, dansând, cântând, jucând în mici momente de teatru.

Candidatele au concurat şi într-o probă de îndemânare practică, dând cu acul pe o bucată de etamină, dar numai pe durata a două cântece. Ce a ieşit, doar juriul a văzut.

A trebuit apoi să dovedească şi că ştiu să învârtă sarmale, pe durata unui sigur cântec, rezultatul urmând să fie nu atât… numeros, cât mai ales estetic.

A patra probă din concurs a fost cea de dans, partenerii fetelor, băieţi mai mari ai liceului, fiind de un foarte mare ajutor în valorizarea talentului coregrafic al bobociţelor, ultima încercare a serii fiind probarea atitudinii celor nouă tinere, în ţinute de seară.

În toate probele a fost emoţie, frumuseţe şi tinereţe.

Invitaţi speciali, Gabriela Teişanu şi Adrian Beznă

Spectacolul, care a durat peste două ore, a fost completat frumos şi divers cu momente artistice oferite de invitaţi.

Cântăreaţa de muzică populară Gabriela Teişanu şi cântăreţul folk Adrian Beznă (născut în Dumbrăveni) au fost musafirii speciali ai serii, primiţi şi acompaniaţi de aplauzele sălii. Gabriela Teişanu a cântat din piesele-i recunoscute, dar, aşa cum şi-a făcut un obicei, a vorbit cu atitudine sălii şi despre valoarea folclorului, şi despre portul popular, ea prezentându-şi costumul cu care era îmbrăcată, lăudând iniţiativa organizatorilor de a prezenta concurentele la titlul de „miss” în costum popular.

După un moment de reculegere în memoria victimelor din clubul „Colectiv, Adrian Beznă a cântat la rându-i câteva piese folk proprii şi din repertoriul altor cântăreţi cunoscuţi, apoi a recitat versuri din poeţi niciodată pieritori, trezind în sală ceva din spiritul unic al Cenaclului „Flacăra”, în cadrul căruia a activat.

Au cântat de asemenea mai micii artişti din Dumbrăveni Iuliana Chirică, Cosmina Isăcescu şi Claudiu Amaftioaie, precum şi Miruna Buză, o tânără talentată elevă din Botoşani.

A intrat în scenă, cu mai multe momente coregrafice, trupa de dans modern de la Palatul Copiilor din Suceava, coordonată de Mirela Duminică, un foarte aplaudat moment de dans contemporan fiind oferit de Alex Andronic.

„Miss mândră în sat“ la Dumbrăveni – Diana Dumitriţa Roman

În culise, juriul din care au făcut parte primarul, viceprimarul şi secretarul Primăriei Dumbrăveni, directorii şcolilor din comună, artişti invitaţi şi elevi din clasele mai mari, a deliberat îndelung şi a ales câştigătoarele „Miss mândră în sat”.

Chiar cu un picior în ghips, după o partidă mai aprigă de fotbal, primarul comunei, Ioan Pavăl, a ţinut, pe lângă prezenţa în juriu, să facă premierea celor mai frumoase şi îndemânatice tinere eleve ale liceului.

Locul I a fost câştigat de Diana Dumitriţa Roman, considerată de liderul comunităţii şi ca fiind cea mai naturală concurentă. Locul II a fost adjudecat de Bianca Ana-Maria Pamparău, iar locul III, de Andreea Gabriela Păvăloaie.

Fetele au fost aplaudate de sală, de colegi, de neamuri şi de celelalte concurente, au primit diplome, flori şi cadouri şi au stat la o mulţime de fotografii, precum marile vedete.

Era seara lor, a bobocilor liceeni din Dumbrăveni, pe care au prelungit-o, cu aprobarea adulţilor, cu o discotecă ce a durat până spre dimineaţă.

A fost seara pe care n-o vor uita probabil toată viaţa, cu atât mai preţioasă cu cât a fost oferită lor în dar de colegii mai mari.

A fost seara în care cei mici au preluat ştafeta responsabilităţilor de licean, predată de cei mari care, peste câteva luni, vor încheia acest capitol şi vor pleca mai departe, în viaţă.

Foto: ENJOY EVENTS

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: