Un compus chimic înrudit cu aspirina i-ar putea ajuta pe bolnavii de Alzheimer

O rudă chimică a aspirinei, salsalate, are potenţial în tratarea bolilor neurodegenerative cum ar fi boala Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Gladstone Institutes din cadrul University of California, San Francisco, publicat în revista „Nature Medicine”.

În urma administrării de salsalate unui şoarece de laborator cu demenţă frontotemporală, acesta şi-a recăpătat memoria. Medicamentul a protejat, de asemenea, hipocampul, o parte a creierului esenţială pentru formarea memoriei. Medicamentul pare să funcţioneze prin reducerea acumulărilor toxice de proteină „tau”, implicată în boala Alzheimer, informează site-ul sandiegouniontribune.com.

În studierea bolii Alzheimer cei mai mulţi cercetători s-au concentrat până acum pe mai faimoasa rudă a proteinei „tau”, beta-amiloidul, mult timp principalul suspect în această maladie. În Alzheimer, ambele sunt forme anormale de proteine. Când sunt alterate, ele devin toxice şi produc daune neuronilor, ceea ce duce la moartea acestora. Mai multe medicamente care ţintesc beta-amiloidul au ajuns la faza clinică a cercetării, însă niciunul nu s-a dovedit până în prezent eficient.

Noul studiu a descoperit că salsalate inhibă un proces numit „acetilare”, care duce la acumulări toxice în proteinele „tau”.

Salsalate este acum în curs de testare în cadrul mai multor studii clinice, inclusiv unul consacrat unei alte maladii neurodegenerative legate de proteina „tau”: paralizia supranucleară progresivă sau PSP.

Deocamdată, niciun medicament care să ţintească proteina „tau” nu este disponibil pentru pacienţii care suferă de maladia Alzheimer, au precizat cercetătorii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: