„Emoţia mi s-a transformat în indignare”

În ziua de miercuri, 26 august 2015, în cotidianul „Crai nou”, a fost publicat articolul „După 60 de ani…! – O nouă întâlnire la Siret”, al domnului Kolea Kureliuk.

Am început să citesc articolul cu emoţia celui care a participat la eveniment, în calitate de fiică a uneia dintre absolvente. Emoţia mi s-a transformat în indignare şi din acest motiv consider necesare precizările de mai jos.

Cred că toţi absolvenţii promoţiei 1955 au fost jigniţi, insinuându-se faptul că nu sunt cunoscători ai limbii ucrainene, deoarece şi-au ţinut discursurile în limba română şi nu au răspuns conform aşteptărilor domnului Kureliuc atunci când au fost “abordaţi” de acesta. Îi amintesc autorului că bunul simţ îi obliga pe vorbitori să ţină seama că în sală se aflau şi necunoscători ai limbii ucrainene. O întreagă generaţie a fost descalificată, fără a fi cunoscută. Consider deplasată ironia din final şi îl informez pe autor că mama mea, Seserman Maria, este absolventă a Universităţii din Bucureşti – secţia ucraineană (şefă de promoţie), colaborator la Dicţionarul ucrainean-român al doamnei Aspazia Reguş-Seserman, dicţionar aflat acum în stadiul de pregătire pentru tipar, colaborator al profesorului Vasile Oltean, directorul Primei Şcoli Româneşti din Braşov (ca traducător din slavonă al unei lucrări din secolul al XIV-lea).

Citatele inexacte, deformate, nerelevante şi stilul rudimentar au alterat înţelegerea şi au afectat imaginea celor prezenţi, uitându-se faptul că din această generaţie fac parte învăţători, profesori, cercetători ştiinţifici, profesori universitari, scriitori.

Consider realizarea articolului deficitară deoarece nu s-a surprins mesajul celor transmise de dascălii-absolvenţi de 60 de ani, nişte persoane care, în condiţii foarte grele, au luminat minţi şi suflete şi care merită tot respectul nostru.

 VASILESCU ROXANA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: