PSD Suceava 2020

„Trasee eminesciene”

 

eminescu-1402589368753cc224Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Departamentul Învăţământ şi Ştiinţă al Administraţiei Regionale de Stat din regiunea Cernăuţi, Primăria Putna şi Mănăstirea Putna, organizează, în perioada 13-14 august 2015, etapa finală a „Traseelor eminesciene”.

Ajuns la cea de-a doua ediţie, evenimentul aduce în prim-plan promovarea operei eminesciene în rândul elevilor din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi, identificarea elementelor de memorie bucovineană, care amintesc de trecerea poetului naţional prin aceste locuri, precum şi legătura poetului cu Bucovina strămoşilor săi. Se ştie că Eminescu a călătorit prin Bucovina în anii 1871, cu ocazia Serbării de la Putna, şi 1875, cu ocazia inaugurării Universităţii din Cernăuţi.

Conturat la iniţiativa domnului Mihai Grozavu, consilier judeţean, evenimentul va reuni la Sf. Mănăstire Putna tineri cu vârste între 12 şi 18 ani din Ucraina, respectiv Cernăuţi, Storojineţ, Crasna şi Herţa, profesori din regiunea Cernăuţi, precum şi elevi şi profesori din judeţul Suceava. Participanţii la eveniment vor vizita mănăstirile din Sudul Bucovinei, vor participa la festivitatea de premiere a Concursului de recitare din lirica eminesciană „La Putna”, în care vor fi evidenţiaţi cei mai buni recitatori din regiunea Cernăuţi. De asemenea, elevii vor identifica traseele care poartă amprenta poetului Mihai Eminescu în Bucovina.

Premiile sunt acordate de Centrul Cultural Bucovina. În cadrul evenimentului „Trasee eminesciene”, Mănăstirea Putna a reeditat cu sprijinul Centrului Cultural Bucovina cartea „Eminescu. Viaţa”, autor Zoe Dumitrescu-Buşulenga, care a fost oferită pe 15 iunie participanţilor din judeţul Suceava la prima etapă a evenimentului şi va fi oferită şi participanţilor din regiunea Cernăuţi prezenţi la etapa finală, pe 14 august.

Laureaţii ediţiei a II-a a „Traseelor eminesciene”, respectiv elevii premiaţi la Concursul de recitare din lirica eminesciană „La Putna” din regiunea Cernăuţi şi din judeţul Suceava, vor susţine un recital la bustul poetului din incinta Sf. Mănăstiri Putna.

CARMEN VERONICA STEICIUC,
consultant artistic CCPCT Centrul Cultural Bucovina

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: