Probleme privind autorizarea depozitului de deşeuri de la Pojorâta

Casele care s-au construit în zona depozitului de deşeuri din localitatea suceveană Pojorâta constituie o problemă în ceea ce priveşte autorizarea acestei construcţii.

Ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Suceava, că va trebui făcută o modificare legislativă astfel încât la Pojorâta problema să fie rezolvată.

Gavrilescu a arătat că locuitorii s-au plâns că nu s-au îndeplinit prevederile din acordul de mediu dat în 2009.

„Autorizaţia de mediu urmează să fie făcută, dar noi trebuie să ţinem cont şi de cetăţeni”, a explicat Gavrilescu, precizând că distanţa între rampa de deşeuri şi primele locuinţe e sub 1000 de metri.

Ministrul mediului a menţionat că în anul 2009, la dezbaterea privind acordul de mediu pentru emiterea autorizaţiei de construire, nu au fost ridicate aceste probleme, dar că ulterior locuitori din zonă au depus sesizări şi trebuie ţinut cont de ele.

Potrivit lui Gavrilescu, soluţionarea nu depinde de Ministerul Mediului, ci de Ministerul Sănătăţii care, în 2014, a modificat un ordin de ministru care prevede că nu se poate face o asemenea construcţie la mai puţin de 1000 de metri de locuinţe, motiv pentru care DSP Suceava nu mai acordă avizul.

În anul 2009 construcţia depozitului de deşeuri a primit autorizaţie de construire, dar între timp s-a schimbat legislaţia şi condiţiile în care se pot acorda avize de mediu, iar acum distanţa între depozitul de deşeuri şi primele case este de circa 900 de metri.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat că între timp s-au construit o parte de case în zonă.

Ministrul mediului a ţinut să sublinieze că nu depinde de acest minister soluţionarea problemei de la depozitul de la Pojorâta, construit cu fonduri prin POS Mediu.

Depozitul care se construieşte în localitatea Pojorâta va deservi zona de munte a judeţului, iar valoarea contractului este de 27,64 milioane de lei, fără TVA.

Perioada de execuţie a proiectului a fost de 18 luni, ordinul de începere a lucrărilor fiind emis în data de 4 martie 2013, dar lucrările nu au fost finalizate, fiind întârzieri legate de lucrările de extragere a muniţiilor din cel de-al Doilea Război Mondial care se aflau în zonă, din cauza vremii nefavorabile, dar şi a condiţiilor dificile de amplasament.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI