Descoperiri cu prilejul săpăturilor efectuate pentru descărcarea de sarcină arheologică la Biserica „Sf. Simion” din Suceava

Şapte morminte, schelete şi vestigii vechi de 500-600 de ani

Mai multe schelete ale unor armeni îngropaţi în urmă cu sute de ani în primul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” din Suceava, o monedă, fragmente de ceramică şi elemente de podoabă, din argint, au fost descoperite în cele şapte morminte scoase la iveală de săpăturile realizate recent pentru descărcarea de sarcină arheologică.

 Reamintim că vechea biserică „Sf. Simion”, cunoscută şi ca Turnu Roşu, de asemenea turnul-clopotniţă de alături fac obiectul unui proiect de restaurare şi consolidare, iar, conform procedurii, în prezent, are loc descărcarea de sarcină arheologică în zona unde se va ridica un centru de informare, în prezenţa unui arheolog. Dr. Ion Mareş, director adjunct la Muzeul Bucovinei, a fost de faţă la această procedură şi a spus că, la o primă vedere, mormintele respective datează din perioada secolelor XV-XVI.

„Suntem în cimitirul vechi al bisericii, primul cimitir. Crucile au putrezit şi nu se mai ştiu vechile locuri ale mormintelor. Săpăturile dezvăluie că acolo au fost îngropaţi creştini armeni; la unul dintre morminte s-a descoperit o monedă coclită, care poate fi datată până la 1600, dar vom vedea după ce va fi dusă la laborator. Am mai găsit fragmente de ceramică, datând din secolele XV-XVI, din perioada lui Ştefan cel Mare; cuie de sicriu cu capete din bronz, o bucată din nişte papuci de piele, elemente de podoabă, din zona genunchiului, piese deosebite, rare din secolele XVI-XVII, din argint, cu aplicaţii manuale. Putem presupune că zona a fost locuită anterior de armeni, apoi s-a ridicat biserica, dar vom vedea după ce obiectele vor fi duse la laborator şi restaurate” a spus dr. Ion Mareş.

Săpăturile pentru descărcare de sarcină arheologică vor continua, întrucât arheologul şi echipa sa şi-au propus să cerceteze „sistematic” întregul spaţiu.

Preotul armenilor suceveni, Azad Mandalian, a spus că mormintele au avut cruci de lemn, care au putrezit, iar după pietrele de mormânt nu se poate spune clar dacă poartă numele celor îngropaţi acolo. Pr. Mandalian a mai spus că oasele vor fi strânse, urmând a fi înhumate într-o groapă comună şi va fi oficiată o slujbă de pomenire.

Preotul paroh al Bisericii „Sf. Simion”, Constantin Ciupu, este de părere că astfel de descoperiri trebuie să fie bine cunoscute din punct de vedere istoric, ele reprezentând „o garanţie a faptului că armenii care au trăit în centrul Sucevei sunt respectaţi şi după sute de ani”.

Pr. Constantin Ciupu a mai spus că Biserica „Sf. Simion” e „o biserică respectată de comunitatea suceveană”, iar prin aceste ample lucrări de reabilitare „dorim s-o aducem la viaţă şi la adevărata ei misiune, aceea de a sluji oamenii”.

Lucrările la biserică au fost încheiate, urmează pictura interioară, în prezent fiind în restaurare turnul clopotniţă, renumit pentru sunetul deosebit dat de aliajul metalic din care e realizat clopotul.

Proiectul „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI” a început vara trecută şi se realizează printr-un contract de finanţare încheiat între Parohia Ortodoxă „Sf. Simion” din Suceava şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, data finalizării lui fiind sfârşitul lui 2015.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: