Universităţii „Ştefan cel Mare” trebui să i se redea dreptul de a accesa fonduri europene pentru cercetare

> Senatorul Ovidiu Donţu cere ministrului educaţiei să anuleze „Ordinul Funeriu“ astfel încât USV să poată accesa fonduri europene pentru cercetare

Ovidiu Donţu

Ovidiu Donţu

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a solicitat, luni, în plenul Senatului, ministrului educaţiei Sorin Cîmpeanu, să găsească soluţii astfel încât Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi alte universităţi similare afectate de Ordinul Funeriu de clasificare a universităţilor care au fost încadrate doar în cele pentru educaţie, să poată obţine fonduri europene în programarea bugetară 2014­2020 pentru cercetare.

În interpelare, senatorul sucevean arată că naşterea învăţământului superior în Suceava – inima Bucovinei – datează din anul 1963, odată cu Institutul Pedagogic de 3 ani. În decadele care au urmat, învăţământul de tip superior sucevean s­a îmbogăţit prin apariţia Institutului de Învăţământ Superior mixt, pedagogic şi tehnic, apoi cu Institutul de Subingineri, iar din 1990 încoace, pe fondul anilor în care s­a acumulat experienţă, municipiul Suceava şi nu numai a fost mândru să găzduiască desfăşurarea activităţii Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava – USV.

Donţu explică faptul că din 1990, USV a devenit o instituţie prestigioasă nu numai a educaţiei, cât şi a cercetării universitare româneşti, rezultatele sale evidente fiind recunoscute oficial în septembrie 2008 şi prin acordarea calificativului „Grad de încredere ridicat” de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

„De la an la an, USV şi-a suplimentat, tocmai prin calitatea activităţii sale, specializările, aici, la Suceava, desfăşurându-se studii cât se poate de variate şi necesare.

Iar prestigiul şi complexitatea USV nu se opresc aici, orientarea sa către domeniul cercetării fiind una cât se poate de relevantă. Aceasta este, domnule ministru, o prezentare succintă a universităţii noastre sucevene, care reflectă însă după părerea mea nu numai prestigiul USV, ci şi necesitatea atenţiei noastre şi a suportului pentru ca această instituţie de educaţie, cercetare şi formare să îşi desfăşoare în continuare nestingherită activitatea cu standarde şi rezultate din ce în ce mai înalte”, susţine senatorul sucevean.

El mai arată că situaţia Universităţii sucevene nu este singulară în peisajul universitar românesc. „Afirm acest lucru pentru că, din păcate, esenţa învăţământului – cercetarea – a devenit din ce în ce mai problematic de susţinut, în special odată cu momentul în care fostul ministru al educaţiei şi cercetării, domnul Daniel Funeriu, a emis Ordinul de clasificare a universităţilor în conformitate cu prevederile art. 193, alin. (3) şi art. 193, alin. (6) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Ca urmare a acestui Ordin complet iresponsabil, ale cărui urmări directe vreme de aproape patru ani au fost îngrădirea şi subminarea activităţii universitare pentru multe instituţii care, deşi mici, aşa cum este şi USV, au rezultate extrem de bune în domeniul cercetării, mediul universitar românesc cu tot ceea ce presupune el a suferit şi suferă prejudicii de neiertat. Cu siguranţă, domnule ministru, cunoaşteţi foarte bine prevederile şi efectele acestui Ordin şi cazul USV, produs de emiterea acestui act ce şi-a adus la rându­i nefericitul aport la slăbirea activităţii academice româneşti”, a declarat Ovidiu Donţu.

El a menţionat că Universitatea din Suceava nu poate participa la procesul de accesare a fondurilor europene pentru cercetare şi dezvoltare în exerciţiul bugetar 2014­2020 din cauza Ordinului domnului Funeriu, care a încadrat USV la categoria instituţie de învăţământ superior centrată doar pe educaţie (categoria A). Iar asta în ciuda tuturor proiectelor şi proceselor deosebite de cercetare şi dezvoltare derulate de USV, care, „datorită” domnului Funeriu, are «Interzis» la depunerea de proiecte pentru cercetare şi dezvoltare, aşa cum se arată şi în ghidul «Proiecte de investiţii pentru instituţii publice de CD şi universităţi». Ba, mai mult! Toate acestea se întâmplă în ciuda eforturilor şi demersurilor iniţiate până acum chiar şi prin intermediul Justiţiei. Într-o primă etapă, Curtea de Apel Suceava a anulat «Ordinul Funeriu», ca apoi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să admită recursul Ministerului Educaţiei, fără ca motivarea sentinţei să fie emisă până în prezent”, a subliniat senatorul.

Ovidiu Donţu a mai arătat că, în conformitate cu legea, evaluarea primară a universităţilor are loc anual, rezultatul fiind valabil pentru anul universitar la începutul căruia s­a efectuat respectiva evaluare. De asemenea, evaluarea instituţională are loc o dată la maximum patru ani, rezultatul fiind valabil până la următoarea evaluare. “Realitatea, expusă şi de către reprezentanţii USV şi conform memoriului ce mi­a fost înaintat, arată că, în cazul USV, nu s­a mai realizat nicio evaluare anuală sau instituţională, efectul «Ordinului Funeriu» încetând de drept la data de 9 septembrie 2015. Aşadar, domnule ministru, de vreme ce o clasificare NU poate fi valabilă mai mult de patru ani, în logica legii, NU se pot extinde fără limite de timp nici prevederile «Ordinului Funeriu», luând astfel drepturile USV de a beneficia de fonduri pentru cercetare şi dezvoltare.

Stimate domnule ministru al educaţiei şi cercetării ştiinţifice, după cum spune şi numele ministerului pe care îl conduceţi, formal, pare că reprezintă cercetarea, însă, practic, această reprezentare se pare, dat fiind cazul expus, că a devenit de neregăsit”, a menţionat senatorul.

El precizează că educaţia nu poate exista în afara cercetării, aşa cum nimic nu se poate crea, desfăşura şi dezvolta fără această activitate fundamentală, cercetarea.

„Ca să nu mai vorbim de rolul educaţiei şi, în speţă, al cercetării pentru orice societate. Orice explicaţie sau motivaţie ar fi complet de prisos. Evidenţa nu are nevoie de motivaţii. Consider că a priva o instituţie de învăţământ, de orice nivel, cu atât mai mult de ordin superior, de a beneficia de fondurile necesare cercetării şi dezvoltării este echivalent cu condamnarea la moarte a acelei instituţii, motiv pentru care, în calitate de senator de Suceava, dar mai ales de cetăţean român pentru care educaţia reprezintă o prioritate, vă solicit clarificarea şi rezolvarea de urgenţă a situaţiei USV – dar şi a celorlalte universităţi din ţară aflate într-o situaţie similară – prin anularea «Ordinului Funeriu» şi luarea tuturor măsurilor suplimentare pentru ca USV să poată participa la procesul de accesare a fondurilor europene destinate cercetării şi dezvoltării în exerciţiul bugetar 2014­2020”, a mai spus senatorul Ovidiu Donţu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: