Debut de primăvară „incendiar” pentru pompierii suceveni

Opt incendii de vegetaţie uscată, într-o sigură zi

arderiPompierii militari suceveni continuă lupta cu ignoranţa dar şi reaua voinţă a gospodarilor care par să nu conştientizeze că igienizarea terenurilor prin ardere, primăvara, fără crearea condiţiilor specifice de siguranţă a acestei operaţiuni, poate produce pagube imense şi nenorociri de toate felurile.

În primele 10 zile al lunii martie pompierii de la ISU Suceava au fost solicitaţi să intervină la 12 incendii de vegetaţie uscată în urma cărora au fost afectate 30 de ha de teren. 8 dintre acestea s-au produs într-o singură zi, pe 10 martie, când 50 de militari cu 9 autospeciale de stingere şi alte dotări specifice focului deschis, au intervenit pe terenuri de pe raza localităţilor Pădureni (Siret), Pocoleni (Rădăşeni), Siret, Muşeniţa, Dumbrăveni, Suceava (str. Mitocelului), Fălticeni (str. Plt. Ghiniţă) şi Dumbrăveni. Au ars peste 18 hectare de vegetaţie uscată.

Curăţenia de primăvară prin grădini şi curţi aduce în fiecare primăvară şi incendii provocate de lipsa celor mai elementare reguli de siguranţă. Oamenii fac curat, iar resturile de vegetaţie, uscăturile sau alte materiale combustibile, le ard în apropierea caselor, grajdurilor, altor anexe. Nesupravegheate şi „încurajate” de puţin vânt, aceste focuri distrug clădiri, case, gospodării întregi, păduri.

„Cazuistica incendiilor arată că, de cele mai multe ori, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor, resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate pe timp de vânt ori amplasând grămezile ce urmau a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale, furajelor sau pădurilor, ceea ce a condus la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, precum şi la fondul forestier, arderile producând pagube mari şi, din nefericire, chiar şi pierderi de vieţi omeneşti”, a comunicat Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

Sancţiuni şi de 2500 de lei pentru cei care produc arderi în aer liber care se propagă la vecinătăţi

HGR nr. 537/2007 prevede sancţiuni cuprinse între 1000 şi 2500 de lei pentru persoanele care dau foc miriştilor fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi.

Pe fondul creşterii alarmante a numărului de incendii la fondul forestier la nivel naţional, în anul 2013 a fost adoptată O.U nr. 34 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 care prevede amenzi de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoana fizică, şi de la 25.000 la 50.000 pentru persoana juridică, în cazul arderii pajiştilor permanente.

Măsuri de prevenire a incendiilor

Pentru evitarea producerii acestor incidente, în perioada imediat următoare, cei în drept fac apel la respectarea următoarelor măsuri specifice de prevenire a incendiilor:

– să nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;

– să nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc.);

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să o efectuaţi în locuri special amenajate (gropi ş.a.);

– să vă interesaţi la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

– arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să o efectuaţi numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei;

– să asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi să stingeţi jarul după încetarea acesteia;

– educaţi şi supravegheaţi copii în vederea interzicerii jocului cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI