Un fost magistrat sucevean, candidat pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

400633_125798714282256_343671254_nValerius M. Ciucă, fost judecător al Judecătoriei Suceava, s-a aflat ieri printre cei 11 candidaţi admişi pentru funcţia de judecător, din partea României, al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, candidaţi chemaţi, de ministrul justiţiei, să susţină interviul de selecţie în faţa comisiei.

În urma acestui interviu vor fi selectate trei persoane, Guvernul având ultimul cuvânt în alegerea, dintre acestea, a reprezentantului României la instanţa supremă europeană.

Valerius Ciucă are 55 de ani şi a fost magistratul Judecătoriei Suceava între anii 1984-1989, când a fost promovat ca judecător militar. Este doctor în drept şi profesor universitar al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, din 2006 şi (exceptând câteva întreruperi) până în prezent.

Magistratul deţine o specializare în drept privat la Universitatea din Rennes, a fost conferenţiar universitar la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi şi profesor asociat la Université du Littoral Côte d’Opale.

El nu ar fi la prima experienţă europeană ca judecător. Din 1 ianuarie 2007, reprezentanţii guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene l-au numit pe Valerius Ciucă judecător la Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene de la Luxemburg, în cadrul căruia a activat imediat după aderare, din ianuarie 2007, până la sfârşitul anului 2010.

La finalul mandatului, Valerius Ciucă declara presei: „Judecătorii, mai ales cei internaţionali, trebuie să aibă o vocaţie, o chemare. Europa, pentru a folosi un concept generic, trebuie să îi invite să participe la astfel de concursuri pentru a-i fi ei necesari, nu doar unui cursus honorum individual. (…) Sensul unei astfel de chemări şi de numiri trebuie să fie acela al unei calităţi inconturnabile a judecătorului (înţelepciunea, independenţa), nu acela al răsplătirii lui pentru fidelităţi sau merite discutabile” .

În cursă cu nume grele ale justiţiei din România

Fostul judecător sucevean s-a prezentat ieri la interviu într-o companie selectă de magistraţi şi oameni din sistemul juridic românesc.

Alături de el au dat interviu de selecţie Augustin Zegean, preşedintele Curţii Constituţionale; Gheorghe Buta, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Ruxandra Costache, avocat; Ana-Claudia Costea (Moarcăş); profesor universitar, fost adjunct al Avocatului Poporului, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe şi director general al Departamentului de Afaceri Juridice în MAE; Mircea Criste, profesor, el fiind şi fost şef al Ministerului Public în perioada preşedintelui Emil Constantinescu; Constantin Virgil IvanCucu, procuror la Parchetul de pe lângă instanţa supremă, senior expert în domeniul justiţiei şi afacerilor interne din cadrul Secretariatului Consiliului pentru Cooperare Regională în sud-estul Europei; Laura Mihaela Ivanovici, judecător al Curţii de Apel Bucureşti; Octavia Spineanu-Matei, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi preşedinte al Institutului Naţional de Magistratură; Camelia Toader, fost judecător la ICCJ şi judecător detaşat la Curtea de Justiţie a UE; Dragoş Constantin Târşia, avocat în cadrul Baroului Sibiu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: