Să nu ajungem iar cu consilierii duşi să jure la biserică

> Senatorul Ovidiu Donţu, despre votul indirect pentru funcţia de preşedinte de consiliu judeţean

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a declarat joi seara, în emisiunea Ora de politică de la Intermedia TV, că în cadrul Comisiei de cod electoral s-au luat deja foarte multe decizii cu care este de acord, dar că nu este „foarte bucuros” de decizia ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi indirect şi nu prin votul electoratului.

„Nu sunt foarte bucuros cu votul indirect” a spus Donţu, care a reamintit că în perioada în care se vota indirect preşedintele CJ, la Suceava a fost şi o situaţie hilară, când consilierii dintr-o anumită alianţă electorală au fost duşi la biserică să jure că vor vota cu candidatul pe care l-au desemnat; iar cu toate acestea, respectivul nu a fost ales în funcţie.

El consideră că preşedintele de consiliu judeţean ar trebui să fie ales direct, de popor, pentru a avea legitimitate.

„S-ar putea să se reia votul în comisia de cod electoral pe alegerea preşedintelui de consiliu judeţean” a spus Donţu.

El a mai declarat că alte decizii clare în Comisia de cod electoral sunt cele privind votul într-un singur tur pentru alegerea primarului sau acceptarea ca un partid să fie înfiinţat de trei persoane, aceasta fiind o decizie care e în acord cu hotărârea Curţii Constituţionale, care a decis că e neconstituţională o barieră impusă prin numărul de 25.000 de membri la dreptul de asociere.

Donţu consideră însă că şi o explozie de partide nu ar fi forte bună, pentru că există riscul ca unele partide să se înfiinţeze doar pentru a vinde locuri în birourile electorale, ceea ce nu e corect.

El a mai declarat că şi votul pe listă pentru parlamentari este corect, întrucât chiar şi prin modul în care s-a efectuat votul uninominal au fost aleşi cam tot cei care se preconiza că vor obţine mandate şi dacă erau votaţi pe listă.

Mai mult, el a arătat că dacă unul dintre parlamentari vacantează postul din diverse motive, locul său e ocupat de următorul de pe listă şi nu e nevoie de organizarea de alegeri parţiale.

Ovidiu Donţu a mai spus că ar trebui să existe şi o preocupare cu privire la modul în care se vor constitui regiunile şi consiliile regionale şi crede că e nevoie ca numărul de consilieri locali şi consilieri judeţeni să fie redus astfel încât costurile să fie aceleaşi chiar şi după ce apar regiunile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: