Senatorul Ovidiu Donţu către parlamentarii opoziţiei:

„Uniunea Social Liberală v-a ajutat să fiţi ceea ce sunteţi acum”

În politică, legea fundamentală este cetăţeanul şi interesul lui, susţine senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, care consideră că nu au ce căuta în viaţa publică şi nici în politică cei care nu respectă un minim set de reguli.

Într-o declaraţie politică susţinută marţi în plenul Senatului, Donţu arată că victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale „nu ne aparţine nouă, celor de aici, oricât de tare ne-am dori să ne-o însuşim”. „Noi nu ne-am fi putut numi acum parlamentari ai României fără ca, acum doi ani, cetăţenii români, pe care dumneavoastră pare că îi credeţi naivi şi uşor de convins de orice nouă circumstanţă favorabilă strict dumneavoastră, nu ar fi acordat o încredere fără precedent Uniunii Social Liberale, un val mult mai mare decât cel de acum! În ciuda a ceea ce ar putea unii dintre dumneavoastră să spună în aceste momente, ei bine, Uniunea Social Liberală v-a ajutat să fiţi ceea ce sunteţi acum” a ţinut să sublinieze senatorul sucevean.

El a explicat că cele întâmplate acum doi ani au avut ca unic temei viitorul naţiunii şi binele exclusiv al românilor. „Şi aşa cum unde-i lege, nu-i tocmeală, în politică, orice uniune are un cod moral, un angajament, un fair-play reciproc validate prin vot. Da. Noi, social-democraţii, am fost puşi la zid pentru faptul că, acum mai bine de doi ani, am înţeles perfect şi am fost capabili să aplicăm toate aceste principii ce au drept scop interesul superior al naţiunii. Motiv pentru care v-am avut drept parteneri, deşi este mai mult decât clar că nu ideologiile ne-au unit în acel moment, ci viitorul României.

Atunci, am ales împreună – am crezut noi, dar nu şi dumneavoastră, pare-se – că, indiferent de rezultatul calculelor de la un moment dat sau altul ale parteneriatului nostru, această uniune să aducă un Guvern, un Parlament, o Constituţie şi un nou sistem politic, care să pună capăt definitiv unei stări de anarhie creată în mod artificial de către cel care a rămas preşedintele României şi încă este Traian Băsescu” a arătat Ovidiu Donţu.

El consideră „ciudată” afirmaţia „Vrem să ne luăm ţara înapoi!” care a răsărit peste noapte.

„Şi ţin să vă menţionez asta nu pentru că au spus-o românii îndreptăţiţi să creadă acest lucru, ci pentru că aţi spus-o dumneavoastră. Cu atât mai grav!

Mă întreb acum: Nu cumva dumneavoastră doriţi şi aţi creat această revendicare de recuperare a ţării din perspectiva unei alte noi alianţe pe care aţi creat-o de curând? Şi nu cumva povestea se va repeta, subliniind în mod dezastruos faptul că nu interesul superior a născut această revendicare, ci doar interesele dumneavoastră personale?

Pentru că, doamnelor şi domnilor, dacă domnul preşedinte Klaus Iohannis reprezintă opţiunea votului din 16 noiembrie şi vocea românilor care îşi vor ţara înapoi, lesne de înţeles, repet, din cauza imaginii dezastruoase pe care aţi creat-o în politică şi drept consecinţă a lipsei de încredere şi de gir pentru noi toţi, ei bine, dumneavoastră nu sunteţi Klaus Iohannis, preşedintele ales al românilor!” a evidenţiat Ovidiu Donţu.

El doreşte ca principiul oportunităţii să fie înlocuit cu cel al responsabilităţii. „Să înţelegem măcar acum că forţa unui partid este dată de corectitudinea şi moralitatea acţiunilor sale, de coerenţă, de continuitate şi de respectare atât a meritelor partenerilor săi, cât şi a faptului că nu poţi cere cetăţenilor să te crediteze cu fiecare nouă alianţă pe care o mai faci.

Ar fi trebuit să fim de mult la momentul acestui adevăr, fie că vorbim de aleşii locali, de parlamentari, de miniştri sau preşedintele ţării” este de părere senatorul PSD de Suceava.

El susţine că este nevoie de o clasă politică care să demonstreze că merită încrederea cetăţenilor, „aşa cum este capabilă să înţeleagă la modul real şi practic mai ales motivele de dezaprobare ale acestora. Iar la acest punct, stimaţi colegi, nu este nimeni scutit, oricât de tare i-ar plăcea să creadă că este exponentul învingătorului” a ţinut să sublinieze Ovidiu Donţu.

Senatorul social-democrat le-a amintit colegilor parlamentari spusele lui Ion C. Brătianu, într-o perioadă de viaţă politică din care unii vor să îşi tragă identitatea: „Un partid poate lupta contra altora ca să dărâme o stare de lucruri, dar ca să zidească trebuie ca naţiunea întreagă, toate partidele să dea concursul lor; altminteri, ceea ce unii vor edifica, alţii vor surpa”.

„În consecinţă, unii au edificat, alţii au surpat chiar ceea ce le oferise un adăpost nevisat.

Lucrul cel mai grav este că fiecare cetăţean care votează pleacă cu încrederea şi cu siguranţa schimbării de fiecare dată în mai bine şi că încrederea lui este trădată de fiecare dată tocmai de cei care trădează acolo unde ar trebui să existe claritate, certitudine şi adevăr, pentru că, oricât de greu ar fi, în politică, ca şi în viaţă, parteneriatele, familiile, uniunile nu pot fi clădite pe minciună şi trădare” susţine Donţu.

La finalul declaraţiei politice, senatorul PSD de Suceava le-a transmis colegilor parlamentari: „Acum, tot ceea ce ne-a mai rămas de făcut cu bunul-simţ şi moralitatea pe care trebuie să le aibă fiecare dintre noi în faţa ţării şi în faţa oamenilor din această ţară este că trebuie să continuăm construcţia numită democraţie şi stat de drept, fără a face de această dată din preşedintele ales al românilor o Ană a lui Manole la temelia edificiului numit România”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI