Fundația Culturală a Bucovinei – 255 de premii în două decenii de existență

Acum 20 de ani, economistul Dumitru Cucu, pe atunci director al Sucursalei Suceava a Băncii Comerciale Române, propunea unora dintre scriitorii Bucovinei înființarea unei fundații care să stimuleze creația literară, mai ales, dar și artele și cultura, în general.
 

Dumitru Cucu își asuma misia de a găsi resursele financiare necesare, ceilalți constituindu-se, cu mici variații, în juriul ce urma să stabilească premiile fundației. Aceasta se va numi Fundația Culturală a Bucovinei, „instituție” care, an de an, a răsplătit, cu recunoașterea ei, opere ale oamenilor de cultură bucovineni. O sinteză a activității Fundației în aceste două decenii de existență a semnat în „Crai nou” președintele acesteia ec. Dumitru Cucu. Reținem doar o cifră: 255, care reprezintă numărul premiilor acordate în cei 20 de ani. Juriul acestei ediții a fost format din Dumitru Cucu – președinte, Mihai Iacobescu, Ion Beldeanu, Nicolae Cârlan, Vasile Păvăleanu, Ion Cozmei și Alis Niculică, membri. Festivitatea de decernare a lor a avut loc ieri la Biblioteca Județeană „I.G. Sbiera”. Au fost de față cei cărora li s-au acordat premiile, membrii juriului, ca și, din partea Consiliului Județean, consilierul dornean Ioan Abutnăriței. Directorul instituției gazdă, Gabriel Cărăbuș, a salutat asistența și „vârsta” Fundației, care i-a înmânat o diplomă de excelență pentru colaborarea în cele două decenii cu biblioteca județeană. Criticul Nicolae Cârlan a salutat oaspeții manifestării: acad. Alexandrina Cernov, Carmen Veronica Steiciuc, președinte Societății Scriitorilor Bucovineni, ec. Vasile Rusu, director economic al Direcției Silvice. Secretara Fundației, Alis Niculică, a prezentat apoi volumul omagial „Pentru promovarea artei și culturii în Bucovina. Fundația Culturală a Bucovinei la douăzeci de ani”. Președintele Fundației, ec. Dumitru Cucu, după ce a prezentat o succintă trecere în revistă a istoriei de 20 de ani a Fundației Culturale a Bucovinei, a trecut la prezentarea laureaților acestei sesiuni de premii. Despre deținătorii premiilor de excelență, ai celor speciale și ai premiilor „Opera Omnia” au susținut „laudatio” profesor univ. dr. Mihai Iacobescu și criticul Nicolae Cârlan. Un moment insolit l-a creat Mihaela Grădinaru, autoarea unui zapis consacrat lui Cezar Straton, „un altfel de laudatio”, teribil de serios și de șăgalnic în același timp în legătură cu personalitatea acestui cântăreț – insolit și el – al iubirii. Cum, deși unii și-au exprimat public temerile, Fundația nu și-a încheiat misiunea și nici președintele în exercițiu nu și-a anunțat retragerea, această „instituție” va continua să se manifeste în peisajul cultural al Bucovinei, continuitate „garantată” și de descoperirea unui posibil Mecena urmaș, ec. Vasile Rusu. Nu a fost o asistență prea numeroasă, dar interesul și aprecierea pentru rolul și importanța Fundației în vremuri în care atenția pentru cultura contemporană se află în cădere liberă rămâne considerabilă și statornică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: