Infracțiunile din școli rămân la un nivel constant

> În anul școlar trecut, victime au fost 27 elevi, iar calitatea de autor au avut-o alții 26 > Cele mai multe infracțiuni sunt de loviri și alte violențe (24), urmate de furturi (4) și de ultrajul contra bunurilor publice și tulburarea liniștii publice (2)
 

Fenomenul infracțional din zona unităților școlare din județul Suceava se menține la un nivel relativ constant, informează Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, într-o analiză efectuată cu prilejul începerii noului an de învățământ. Astfel, potrivit instituției sucevene, pe întreaga durată a anului școlar 2013-2014, sesizate au fost 31 de infracțiuni cu implicarea elevilor, cu o faptă penală în plus față de anul școlar anterior. Dintre acestea, 18 au avut loc în incinta școlilor, iar 13 în zona adiacentă a acestora. Cele mai multe infracțiuni sunt reprezentate de loviri și alte violențe (24), urmate de furturi (4), ultrajul contra bunurilor publice și tulburarea liniștii publice (2), înregistrându-se și o faptă de vătămare corporală din culpă. Conform informării IPJ, din totalul faptelor penale sesizate, 22 au avut loc în mediul urban, iar 9 la sate, victime fiind 27 elevi, iar calitatea de autor având-o alți 26. În cazul infracțiunilor sesizate în unitățile de învățământ, polițiștii au întocmit analize de caz, stabilindu-se motivele și împrejurările săvârșirii faptelor respective. Astfel, infracțiunile de lovire și alte violențe sesizate au avut un caracter spontan, unele fiind produse din joacă, altele s-au consumat în timpul recreației, pe fondul nesupravegherii elevilor de către cadrele didactice de serviciu, în timp ce furturile au avut loc din cauza neglijenței, adică a neasigurării unor bunuri de valoare. Printre cauzele delincvenței din zona unităților de învățământ, IPJ Suceava enumeră nerespectarea regulilor de acces în incinta acestora, conform regulamentelor de ordine interioară; lipsa unor măsuri eficiente de pază și control acces, precum și ineficiența măsurilor coercitive pe care conducerile școlilor le aplică elevilor. De asemenea, fenomenul infracțional este favorizat de numărul mare de minori lăsați fără supraveghere, pe fondul plecării părinților la muncă în străinătate, de anturaj, teribilism, consumul de alcool sau substanțe halucinogene.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI