Culturile de cartofi, sub amenințarea manei și putregaiului

> Sunt afectate suprafețele micilor producători, respectiv ale celor care nu au aplicat tratamentele corespunzătoare > Deoarece mai este nevoie încă de o perioadă de maturizare, campania de recoltare va începe înspre sfârșitul lunii
Culturile de cartofi din județul Suceava stau sub amenințarea a două boli periculoase, respectiv putregaiul și mana. Suprafața totală cultivată este de 21.000 de hectare, iar în condițiile mai aparte din acest an, cu precipitații îndelungate, tuberculii s-au dezvoltat în ritm întreținut, având deja dimensiuni mai mari decât în mod obișnuit. „Cartofii sunt foarte bine dezvoltați. Problema este că, după ploile prelungite căzute, a dat soarele puternic, care a favorizat apariția manei. Însă, la cei care sunt cunoscuți drept cultivatori adevărați, s-au făcut tratamentele necesare, iar culturile arată foarte bine” declară Constantin Acostoaie, șeful Serviciului „Inspecții, implementare politici agricole și statistică” al Direcției Județene pentru Agricultură (DJA).
 

Responsabilul DJA precizează că, la fel, din cauza intervalului prelungit cu umezeală ridicată, fermierii care nu au aplicat la timp tratamentele obligatorii se confruntă cu probleme serioase în ceea ce privește atacul putregaiului. Potrivit lui Acostoaie, boala este periculoasă, întrucât poate afecta tuberculii în proporții însemnate. Deoarece mai este nevoie încă de o perioadă de maturizare, campania de recoltare va începe spre sfârșitul lunii. „Lujerii sunt încă verzi, cartofii se dezvoltă în continuare, până la sfârșitul lunii august, începutul lui septembrie, când demarează recoltarea. Însă, importantă este maturizarea din această perioadă” a explicat Constantin Acostoaie. Deocamdată, nu se poate estima o producție medie la hectar, însă premisele sunt favorabile unei recolte bune din punct de vedere cantitativ. Obținerea de cartofi mari sau a unora depreciați de putregai îi va afecta pe micii producători, care, de regulă, își asigură sămânța pentru anul viitor din recolta proprie. Aflăm însă că marii cultivatori, societăți și asociații agricole, nu vor avea de suferit din acest punct de vedere, întrucât ei își înființează loturi semincere sau se aprovizionează de la producători sau furnizori autorizați.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: