Pavel Stratan, o „Katiușă” cu versuri

E carismatic, normal, viu și cumsecade. Oferă cu inima largă, dar și pretinde. Oferă din talentul său cât casa, din vorba dulce moldovenească (pentru unii, parcă o limbă străină) și din umorul omului simplu și isteț. Vrea înapoi un singur lucru, inima publicului.
 

„Cântați cu mine, măcar o strofă”, i-a chemat Pavel Stratan pe spectatorii concertului oferit, duminică seară, de el la Talcioc Cultural. Ar fi vrut mai multă participare, ar fi vrut ca lumea să fredoneze cu el piesele foarte cunoscute, ar fi vrut poate o replică mai bogată din partea celor care l-au ascultat și aplaudat cu putere. Dar e greu să ții versul cu moldoveanul Pavel Stratan, chiar dacă îi știi piesele, pentru că artistul copleșește prin dărnicia cu care își oferă cântecele. Pe Pavel îl asculți, dai din cap, îl iubești și-l aplauzi până te ustură palmele. Abia poți cânta, prinzând din urmă un vers, două, pentru că, asemeni tunurilor „Katiușa” ce aruncau continuu și sacadat rachete, vorbele și sunetele pieselor sale curg în valuri, multe, dese, glumețe sau de dor, de viață sau de gândit pe îndelete. Abia încerci să zâmbești la unul că cel de-al doilea se leagă prea repede ca să-ți dea de gândit la cât de normale și simple sunt toate în viața noastră de la țară, fie ea dincolo sau dincoace de Prut. Prietenul cu care bea „jin” în beci seamănă cu prietenul tău, tata oleacă aspru, dar mai mult bun aduce bine cu tatăl tău, vecina, cumătrul, iubita, bețiile, bucuriile, jalea, iubirile din piesele lui Stratan sunt asemeni celor ce se întâmplă în viața ta. Doar că artistul basarabean le-a așezat pe toate în vers și muzică și o face de ani buni în felul lui unic, generos, poznaș și dramatic în același timp. Pavel Stratan a cântat duminică seară la Talcioc din piesele vechi, ce l-au consacrat și lipit, pe el și pe micuța Cleopatra, de inimile sucevenilor, dar și piese noi, parte știute, parte neștiute de cei de față. A fost și „Eu beu”, și „Tata”, și „Vasile toarnă”, și „M-am născut de ziua mea”, și „Ghiță”, și „Seca”, dar și „Tango” sau „Leagănă barca”. A cântat doar cu chitara, dar și cu negativ, deși prima variantă a fost mult mai plăcută publicului care s-a despărțit greu de el. Abia după un bis, după o mulțime de autografe și de fotografii solicitate de public. Surpriză…, Pavel Stratan n-a vândut niciun CD, niciun volum de versuri. Doar a cântat și s-a aflat printre sucevenii care-i plac muzica, s-a odihnit puțin apoi și-a luat chitara, amicii cu care a venit la Suceava și a plecat zâmbind, salutând, mulțumind. Modest omul… Pavel a avut în public un grup de tineri moldoveni, probabil studenți ai universității sucevene, care îi știau toate piesele Unul dintre ei a urcat pe scenă și a cântat împreună cu artistul și era evident că pentru el piesa aceea și probabil multe altele fuseseră fredonate de zeci de ori. În R. Moldova, Pavel Stratan este erou național. În România, moldoveanul este o bucurie în versuri. O „Katiușă” cu versuri…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: