Un fel de concurență

Cred că este de observat faptul că orașul din județ care rivalizează în plan cultural cu Suceava cea care se vrea inima nordului Bucovinei este Fălticeniul cel „regățean”. Probabil că la punctaj Suceava este pe locul întâi, dar câteva manifestări fălticenene au impresionat prin anvergură și angajament. Gândiți-vă doar la cele mai recente – festivalul de folk și cel de teatru pentru tineret –, care și-au trimis ecourile până la nivel național. Departe gândul de a pune față în față cele două comunități urbane de pe pozițiile vremelnic construite de o ocupație străină sau alta, deși, probabil, la Fălticeni s-a cristalizat conștiința obligației regățenilor de a nu rămâne mai prejos decât românașii ocupați din nord, care se străduiau, nu fără succes, să arate lumii că nu i-au asimilat ocupanții. Iar dacă, totuși, o asemenea „obligație” chiar există, atunci este din nou de observat faptul că ea este o emanație mai degrabă cetățenească decât administrativă.
 

Dumitru TEODORESCU

Căci parte consistentă din punctajul pe tărâm cultural cumulat de Suceava se datorează mai degrabă angajării autorităților decât a comunității. Consiliul Județean, primăria, alte autorități județene și locale își propun și organizează la Suceava manifestări în care animatorul este funcționar public. La Fălticeni însă, fără a diminua contribuția și implicarea autorităților, inițiativa și contribuția temeinică vin dinspre societatea civilă mai degrabă. Nu încercăm să diminuăm nicidecum anvergura, calitatea, audiența și răsunetul evenimentelor create de Suceava. Dar Fălticeniul emite deja un mesaj remarcabil, liniștitor: și noi, cetățeni de obște ai Cetății de pe Șomuz, putem să ne manifestăm în plan cultural, cu forța, calitatea, ecoul pe care le poate angaja comunitatea. Ultima dovadă de netăgăduit este cum și-au sărbătorit luni unul dintre fii: pe Grigore Ilisei. Celelalte orașe și-or fi lăsat oare toți fiii să plece prin State, Canade, Germanii sau Australii și nu mai au pe cine sărbători?!…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: