În săptămâna 24-29 septembrie

„Apel pentru salvarea învățământului românesc”

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava este decisă să ia cu „asalt” birourile parlamentare ale senatorilor și deputaților din județ, în săptămâna 24-29 septembrie 2013, pentru a-i conștientiza că trebuie să se implice „în soluționarea problemelor cu care se confruntă sistemul de învățământ și salariații acestuia”.
 

Președintele ALIS Suceava, ing. Giani Leonte, a precizat vineri printr-un comunicat că reprezentanți ai acestui sindicat vor depune la birourile respective un „Apel pentru salvarea învățământului românesc”, rezultat în urma analizei situației din sistemului educațional românesc, efectuată în ședința Colegiului Educațional al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ din data de 11 septembrie 2013. Prima problemă scoasă în evidență de FSLI, în acest document, este faptul că „învățământul românesc a fost constant subfinanțat de toate guvernările”, în loc de alocarea a minimum 6% din PIB, cât s-a prevăzut, alocându-se doar 2,5% prin legea bugetului pe acest an. Acuzele FSLI: „salarizarea jignitoare”, „politizarea excesivă”, „dispoziții ce provoacă blocaje” Arătând că un profesor cu gradul I și cu 25 de ani vechime în învățământ este plătit, pe oră, cu 14 lei (brut), care înseamnă 3,14 euro, la un calcul sumar reiese că el câștigă într-o lună cât un profesor din Luxemburg în 4 ore. „Salarizarea este nemotivantă, chiar jignitoare pentru personalul din învățământ”. O altă nemulțumire a sindicatelor se referă la „politizarea excesivă a învățământului preuniversitar”, în majoritatea cazurilor directorii de școli fiind numiți „în funcție de apartenența la unul din partidele aflate la guvernare”. FSLI mai spune că programele școlare „nu mai sunt în consonanță cu realitățile de pe piața muncii”, iar legea Educației naționale conține prevederi care „afectează direct elevii”, cum ar fi structura ciclurilor de învățământ, cât și dispoziții ce provoacă blocaje în luarea anumitor decizii de către directori, generate de componența consiliilor de administrație. FSLI a pregătit și o listă de revendicări, cu termene precise de rezolvare, prima de pe listă fiind alocarea în 2014 a 6% din PIB pentru Educație, apoi modificarea legii privind statutul personalului didactic, decontarea navetei de la bugetul de stat, posibilitatea pensionării anticipate a cadrelor didactice, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare, acordarea gradației de merit și pentru personalul auxiliar din învățământ, iar, nu în ultimul rând, creșterea salariilor cu 50%. Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava este noua denumire a Sindicatului Județean Învățământ „Spiru Haret” Suceava, înființat la 23 ianuarie 1990 de către prof. Constantin Cernica, din 1999 reafiliat la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Sunt afiliate la Alianță grădinițe, școli, licee, centre școlare, Casa Corpului Didactic, cluburi sportive, Seminarul Teologic, Inspectoratul Școlar, Școală Postliceală, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: