Prima sesiune de bacalaureat în județul Suceava:

Absolvenții unor licee tehnologice și particulare nu s-au înghesuit la înscriere

> S-au înscris la bacalaureat 6530 candidați din cei 7700 absolvenți de anul acesta, la care se adaugă 885 din promoții anterioare > Neînscrișii fie au rămas corigenți, fie au decis să amâne examenul, cei mai mulți fiind din rândul elevilor din unele licee tehnologice și particulare
Peste 6500 candidați s-au înscris la prima sesiune de bacalaureat, dintre cei 7700 absolvenți de anul acesta, estimați drept potențiali candidați, ceea ce înseamnă că peste 1100 de elevi din clasa a XII-a fie au corigențe, fie nu vor să dea examenul acum. La cei 6530 înscriși se adaugă încă 885 de candidați din promoții anterioare.
 

În general, se observă diferențe mari între numărul absolvenților de anul acesta estimați și cei înscriși, la liceele tehnologice și la cele particulare. De altfel, la majoritatea acestor unități liceale, în general au fost rezultate foarte slabe la acest examen, în ultimii ani. Astfel, din cei 234 de absolvenți de la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni s-au înscris la bacalaureat 145, la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni s-au înscris doar 226 din cei 559 absolvenți potențiali candidați, la Liceul Tehnologic „Vasile Deac” din Vatra Dornei – 68 de înscriși din cei 116 candidați estimați. Diferențe mari între numărul de absolvenți și cel al înscrișilor sunt și la liceele particulare Centrul de studii „Ștefan cel Mare și Sfânt”, unde s-au înscris mai puțin de jumătate din cei 71 absolvenți, Liceul Particular „Virgil Madgearu”, 49 de candidați înscriși din cei 127 absolvenți estimați. În schimb, absolvenții unităților liceale de prestigiu s-au înscris mai toți la acest examen, de exemplu CN „Petru Rareș”, unde s-au înscris toți cei 237 de absolvenți de anul acesta, la care se adaugă 3 din serii anterioare; „Ștefan cel Mare” – 151 înscriși din tot atâția absolvenți, plus 3 din serii anterioare; CN „Mihai Eminescu” – 177 înscriși din 178 estimați ș.a. În județul Suceava, prima sesiune de bacalaureat se va desfășura în 21 de centre de examen, unde vor participa absolvenți din 44 de unități școlare și șase centre zonale, trei dintre acestea din urmă funcționând cu câte două subcomisii. Este vorba de centrul zonal de la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus și Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei. Prima sesiune va începe la data de 10 iunie, cu probele orale de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, a competențelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă (între 12 și 14 iunie), cea de evaluare a competențelor digitale (între 17 și 21 iunie) și de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (între 25 și 28 iunie). Probele scrise vor începe la data de 1 iulie, cu limba și literatura română.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: