Scor strâns

Deși condus înaintea „finalei” de vineri seara (în urma unui vot electronic), județul Suceava a câștigat, cu un scor destul de strâns (65 – 58), „confruntarea” cu județul vecin la est, propusă de un post tv în cadrul unei campanii numite „Raport de țară”. Exercițiu mediatic ce își propune realizarea unei „radiografii a României reale, în așteptarea regionalizării”. Suceava a câștigat secțiunea „specific local” (inventar cultural, istorie, relief etc.), iar la mustață și-a adjudecat-o și pe cea privind „administrația, infrastructura, mediul de afaceri”, unde a fost văzută „mai convingătoare” (deși o percepție asupra administrației ar fi „relativ negativă”, deși la noi s-ar resimți „mai multă corupție”; iar dezvoltarea ar fi mai ales „meritul celor care au trimis bani din afară”); la „investiții” însă, ambele județe au obținut note mici (din cauza „potențialului nevalorificat”), Suceava fiind totuși mai bine punctată întrucât, cel puțin, are… potențial!
 

L.D. CLEMENT

Tot cam umăr la umăr s-au regăsit județele la „calitatea vieții” („pentru majoritatea oamenilor, proastă”, cum spunea un membru al juriului, fără ca ceilalți să-l poată contrazice)… Dintre „avocații” Sucevei, Cătălin Nechifor a mizat pe istorie, spirit, mândrie și responsabilitate; Ion Lungu a vorbit despre hărnicia și solidaritatea bucovinenilor, găsind că ar exista „o problemă de mentalitate între bucovineni și moldoveni”; Lucian Grigoriu crede că „Bucovina este un tărâm binecuvântat”, cum „o lume care încă mai există” (în condițiile ofensivei UE) este pentru Emil Ursu. Iar Paul Brașcanu, urmând liniile vechi ale căilor ferate, a spus „lemn”, „ape minerale”… Adăugăm aici că printre susținătorii Botoșanilor s-a numărat Lucia Olaru Nenati, care avea să evidențieze „o stare de spirit” anume în conștiințele botoșănenilor. S-ar putea zice că a fost un „amical” interesant, în care s-a punctat cu argumente obiective și subiective, unele chiar din zona metaforei. Util poate că doar în sensul creionării, de către fiecare echipaj, al unor evaluări/ identități de moment, necesare amorului propriu. Dar meciurile regionalizării se joacă în alte părți, cu alte garnituri, cu alți arbitri. Poate chiar și cu alte argumente.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: