„Paștele în Bucovina”

Anul acesta, locuitorii județului Suceava nu vor primi Lumina Harică de la Ierusalim, evenimentul aducerii Sfintei Lumini nefiind inclus în programul manifestărilor reunite sub numele de „Paștele în Bucovina”.
 

Potrivit programului publicat recent de Consiliul Județean Suceava, manifestările din cadrul programului „Paștele în Bucovina” au debutat în 16 martie, cu Festivalul național al ouălor încondeiate de la Ciocănești, iar în zilele de 23-24 martie, la Fundu Moldovei, se va desfășura a 23-a ediție a Festivalului național de muzică corală religioasă „Buna Vestire”, în timp ce sâmbătă, la Vicovu de Sus, se va desfășura concertul pascal „Postul Mare în cântări și versuri”. Până la Paște, în fiecare zi de joi, la Fălticeni se susțin conferințe religioase sub genericul „Postul Mare – Urcuș spre Înviere”. Din 25 martie, la Vatra Dornei se deschide Târgul pascal de ouă încondeiate și meșteșuguri tradiționale. Expoziții de ouă încondeiate și concursuri de încondeiat ouă sau concerte pascale se vor organiza în mai multe localități din județ. În Duminica Floriilor, la Suceava se va deschide Târgul „Produs în Bucovina”, cu produse gastronomice din toate zonele județului, pe esplanada din centrul orașului va fi susținut un concert de Florii, iar la Biserica Romano-Catolică „Sf. Ioan Nepomuk”, Grigore Leșe va susține un concert pascal. Tot în Duminica Floriilor, la Moldovița se organizează Festivalul ouălor încondeiate, iar la Fălticeni, o expoziție de artă religioasă. În Săptămâna Patimilor se derulează programul „Drumul ouălor încondeiate”, pe patru rute care cuprind zonele etnografice ale județului, iar în fiecare localitate vor putea fi vizitate ateliere de încondeiat ouă și expoziții cu vânzare. În sâmbăta dinaintea Paștelui, în structurile turistice din județ se vor prezenta tradiții în Ajun de Paște. De la ora 23 se desfășoară slujba de Înviere în toate bisericile și mănăstirile din județ, iar în Salina Cacica se oficiază „Învierea din adâncuri”, la capela amenajată în salină. În prima zi de Paște, pe lângă participarea la obiceiul sfințirii păștii, iar apoi la slujbele de miruit, în municipiul Suceava vor fi organizate concursuri de ciocnit ouă roșii și concursuri de coșuri pascale. În acest an, programul „Paștele în Bucovina” nu include și aducerea Luminii Harice de la Ierusalim. În ultimii patru ani, când președinte al CJ Suceava a fost Gheorghe Flutur, Lumina Sfântă a fost adusă cu avionul de la Ierusalim și era apoi împărțită credincioșilor la slujba de Înviere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: