Cristian Mungiu:

„Este inadmisibil ca un oraș de mărimea Sucevei să nu aibă cinematograf”

Celebrul regizor român Cristian Mungiu a fost prezent marți seară la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, unde s-a proiectat lungmetrajul „După dealuri”.
 

Nemulțumit de sonorizare, la finalul proiecției, unul dintre spectatori l-a întrebat pe regizor dacă emisia sunetului corespunde cu cea întâlnită la nivel european. Mungiu a explicat că filmul „După dealuri”, oriunde ar fi proiectat, este impecabil din punct de vedere al sonorizării, întrucât mixajul a fost făcut la Paris. ”Calitatea sunetului este aceea întâlnită la orice film francez, la care s-a lucrat timp de două luni și jumătate. Faptul că într-o proiecție de tipul acesta sunetul nu se aude bine, ține de această improvizație, de a prezenta filmul acolo unde se poate și cum se poate. Într-un oraș ca Suceava nu există o sală care să fie dotată corespunzător, astfel încât să se poată citi formatul de pe care prezentăm noi filmul. Și atunci ajungem în condițiile acestea de semicămin cultural, în care noi prezentăm cum se poate, că… altfel nu se poate deloc. Îmi cer scuze pentru calitatea proiecției, dar cinematograful implică tehnică. Este inadmisibil ca un oraș de mărimea Sucevei să nu aibă cinematograf”, a afirmat Cristian Mungiu. “După dealuri” a câștigat recent trofeul celei de-a 27-a ediții a Festivalului internațional de film de la Mar del Plata, Argentina, cel mai important eveniment de gen din America de Sud. Totodată, din 21 noiembrie, filmul românesc rulează în cinematografele din Franța, Olanda, Belgia și Luxemburg, 4 dintre cele aproximativ 40 de țări în care filmul are distribuitor. În ceea ce privește mesajul filmului, Mungiu a explicat că acesta poate fi interpretat de fiecare în parte. E un film care te face să îți pui o serie de întrebări despre rolul religiei în societatea în care trăim, despre cât de indiferenți suntem unii față de ceilalți, despre ce se cere și ce se face în numele dragostei, despre necesitatea de a lua decizii personale, despre liberul albitru, despre șanse și alegeri în viață, despre necesitatea de a fi tolerant și de a nu-l judeca pe celălalt. „Pentru mine filmul are foarte multe nivele de interpretare, tocmai pentru faptul că eu nu încerc să îl interpretez într-un singur fel. Fiecare poate interpreta după bagajul personal de cunoștințe și valori morale, etice etc.”, a spus Cristian Mungiu. Regizorul a fost însoțit la Suceava de o parte dintre actorii care joacă în pelicula „După dealuri”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI