Voroneț, mirabila lucrare

Îmi închipui că, în astă blândă toamnă – anotimp în care albastrul cerului se arată în chiar toate, nesfârșitele nuanțe de albastru – Voronețul (iar când îi rostești numele, nefiind localnic, spui Mănăstirea) nu-i tocmai altfel decât cel de ieri ori altfel decât cel de mâine. Deși… Voronețul lui Ștefan, Voronețul oricând reverberând credință și cultură în conturul străvechi al Moldovei și în harta fără de hotare a românismului. În timpurile mai din urmă, în 1991, aici avea să se reașeze viața monahală, iar apoi mănăstirea avea să aibă parte de lucrări de reconstrucție și de restaurare.
 

L.D. CLEMENT

Sunt numai două aspecte, însă dintre cele deosebit de importante, legate de numele celei care se află în fruntea obștii mănăstirești, percepută atât de maici, cât și de cei care îi cer sprijinul, drept „măicuță iubitoare”. Avea să fie ca la numai 12 ani, într-un sat din părțile Iașiului, să-și asume responsabilitatea de „administrator” al unei familii cu 9 copii. Apoi, la 21 de ani, să aleagă viața monahală; șefa promoției sale, la Seminarul de la Agapia; nu peste mulți ani, devine economă la Moldovița; pe urmă, un decret al vremii, o alungă din mănăstire și se retrage la Biserica Golia, pentru 8 ani; revine la Moldovița, unde se ocupă, printre altele, de ghidaj și de treburi administrative; iar din 1991 alcătuiește și este una cu noua obște a Mănăstirii Voroneț. La Voroneț, astăzi, maica stareță purtătoare de cruce Irina Pântescu numără ani rotunzi și nu puțini. Și nu puțini sunt cei care au a-i arăta recunoștința! Iar peste ani privind noi, nu ne vine a gândi la durată, ci la durabila lucrare. Mirabila lucrare!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: