Cătălin Nechifor, președintele CJ Suceava:

Primăriile sucevene vor scăpa de datoriile istorice

> „Există foarte multe sume de bani blocate în relația stat-autorități private, fiind prima dată în istoria guvernamentală când se încearcă să se facă ordine în acest domeniu”, arată șeful administrației județene > Guvernul a dat 8,9 milioane de lei în acest scop, Suceava numărându-se printre puținele județe care se bucură de o asemenea facilitate
 

Județul Suceava beneficiază de 8,9 milioane lei în baza Ordonanței Guvernului nr. 13/2012, care reglementează achitarea contravalorii restanțelor istorice către firmele constructoare care au efectuat lucrări ale căror beneficiari sunt unitățile administrativ-teritoriale, precum cele la rețele de apă, rețele de canalizare, unități școlare etc. Banii au fost repartizați în recenta ședință extraordinară a Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, președintele CJ Suceava precizând că o condiție pentru stingerea debitelor este aceea ca executanții să nu datoreze, la rându-le, bani către bugetul de stat, obligații mai vechi de 1 an constând în TVA, impozite și contribuții. „Filozofia fiscal-bugetară a Guvernului este ca aceste arierate să fie scoase la lumină și, încet-încet, să fie achitate, pentru că înseamnă un blocaj foarte mare. Există foarte multe sume de bani blocate în relația stat-autorități private, fiind prima dată în istoria guvernamentală când se încearcă să se facă ordine în acest domeniu”, subliniază Nechifor, adăugând că Suceava se numără printre puținele județe care se bucură de o asemenea facilitate. Președintele CJ Suceava accentuează că această modalitate de plată are darul de a nu se răsfrânge asupra deficitului bugetului de sat, care, anul acesta este forte strâns. Totodată, în acest fel se închide cercul obligațiilor de plată dintre administrațiile locale, societățile de construcții și bugetul consolidat al statului. „Se propune o soluție de impact zero în ceea ce privește deficitul bugetar, dar care aduce beneficii foarte mari. Pe de o parte, aceste firme reușesc să nu mai aibă datorii la stat, într-o proporție oarecare, și, de asemenea, nu vor mai cumula majorări și penalizări. În al doilea rând, sunt deblocate și acele autorități care aveau datorii către firmele private, închizându-se un cerc. Chiar dacă nu este încă suficient, se face totuși un prim pas în așa fel încât, potrivit acestor prevederi legale, lunar, primăriile să-și diminueze cu 5% cuantumul arieratelor. Sper ca, într-un an, să reușim să ducem la lumină întreaga situație cu finanțarea din zona statului, pentru proiectele derulate de firme private”, a declarat Cătălin Nechifor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI