Pe căldurile din august

Peste un chintal de alimente expirate, în magazine de la țară

> Comisarii CJPC au scos de pe rafturi, doar dintr-un singur punct comercial, 40 kg de marfă veche și de un an de zile > La zvonul că vine Protecția Consumatorilor, comercianții închideau magazinele chiar în fața comisarilor > “Interesul nostru nu este să dăm amenzi, ci să găsim ordine și corectitudine în magazine”, spune Elena Oanea, șeful CJPC Suceava
 

116 kg de produse alimentare expirate au fost identificate de comisarii Protecției Consumatorilor Suceava în 40 de magazine din mediul rural, cu ocazia mai multor controale desfășurate de la începutul lunii august. “Am urmărit modul în care sunt respectate condițiile de prezentare și depozitare a mărfurilor, și datorită temperaturilor foarte ridicate din această perioadă”, a motivat tematica acestor controale Elena Oanea, șeful CJPC Suceava. 40 kg de expirăciuni doar într-un magazin din Văleni Stânișoara Mai mult de o treime din întreaga cantitate a fost găsită într-un magazin din Văleni Stânișoara, unde peste 40 kg de produse, din 11 sortimente, aveau data valabilității minime expirată. Au fost retrase de la comercializare și deteriorate (pentru a fi evitată reîntoarcerea mărfurilor pe rafturi) sucuri, bere, dulciuri, ciocolată, foi de tort, bomboane, unele expirate de mai bine de un an de zile. Operatorul economic a fost sancționat cu o amendă de 2000 de lei. Alte 20 kg de expirăciuni se aflau la vânzare într-un magazin din satul Pâraiele, comuna Mălini. Printre acestea erau griș, frișcă vegetală, brioșe, alte produse de patiserie. Ele au fost de asemenea retrase din magazin și distruse. În câteva puncte comerciale din localitatea Baia au fost găsite alte 20 kg de alimente expirate (dulciuri, suc, pește congelat), în Moldovița încă 10 kg (preparate din carne, lactate, sucuri și blaturi tort), în localitatea Demăcușa 16 kg (sucuri, dulciuri, bere) și alte 10 kg (sucuri, pate, dulciuri) la Bilca, toți operatorii care le etalau spre vânzare fiind sancționați cu câte 1000 lei. Magazine închise brusc, chiar sub nasul comisarilor Conform Elenei Oanea, comisarul-șef al CJPC Suceava, a existat intenția de control la mai mulți operatori economici din mediul rural, dar la unii a rămas doar intenția, pentru că, la cel mai mic zvon că Protecția Consumatorilor este în zonă, proprietarii magazinelor le închideau chiar sub nasul comisarilor. “Dincolo de greutățile inerente perioadei pe care o traversăm, operatorii economici trebuie să-și desfășoare activitatea în conformitate cu legile în vigoare privind protecția consumatorilor, astfel încât acestora să nu le fie puse în pericol viața, sănătatea, siguranța și să nu le fie afectate interesele economice. E greu să faci față și amenzilor când trecem prin vremuri atât de dificile, iar interesul inspectorilor CJPC nu este să dea amenzi, ci să găsească ordine și corectitudine în magazine”, a declarat șeful OJPC Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: