La Siret, (de) Schimbarea la față… între Suceava și Cernăuți

Ucrainenii greco-catolici din Bucovina s-au întâlnit la Siret luni, 6 august, la hramul bisericii din localitate – Schimbarea la Față a Domnului nostru Isus Cristos. Totodată, ei au sărbătorit și împlinirea a 200 de ani de existență a comunității.
 

Cu acest prilej, la invitația primarului Adrian Popoiu, la ceremonialul religios au participat Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean Suceava, Mykhailo Hainycheru, președintele Consiliului Regional Cernăuți, și Vasyl Boieciko, consulul general al Ucrainei la Suceava. Imediat după încheierea serviciului divin, a urmat o întâlnire informală la care au luat parte oficialitățile prezente. La finalul acesteia, dl Mykhailo Hainycheru, președintele Consiliului Regional Cernăuți, ne-a declarat: “A fost o întâlnire foarte plăcută cu domnul președinte al Consiliului Județean Suceava, colegul meu. I-am povestit că am participat, cu ceva timp în urmă, la un eveniment religios similar în satul Grușivți din regiunea Cernăuți, unde la slujba religioasă a fost și un preot din Siret. Astăzi am văzut că la Siret a venit un preot din regiunea Cernăuți. Părerea mea este că pentru toate confesiunile religioase acest lucru este foarte important, pentru populația care trăiește de ambele părți ale frontierei. M-a impresionat foarte mult acest eveniment, dar aș vrea să spun că și ocazia de a mă întâlni să discut cu dl Cătălin Nechifor, noul președinte al Consiliului Județean Suceava, m-a bucurat în aceeași măsură. În aceeași manieră destinsă și distinsă a fost și declarația liderului administrației județene Suceava: “Ne știm de foarte multă vreme. Astăzi a fost o ocazie foarte bună pentru a discuta noi proiecte, noi inițiative și cred că viitorul va fi foarte bun și pentru cei care trăiesc în sudul Bucovinei, dar și pentru cei care trăiesc în Bucovina de Nord. Cred că astăzi am pus bazele unui nou concept de parteneriat. Suntem și asociați, suntem și înfrățiți. Facem parte din foarte multe structuri comune și cred că pragmatismul discuțiilor de astăzi ne pune în situația în care, încet dar sigur, vom da drumul și la acțiuni concrete, pentru că, și din partea Cernăuțiului, și din partea Sucevei, este nevoie de decizie politică, de susținere a mediului de afaceri, de susținere a relațiilor culturale și, de ce nu?, și a celor religioase”. Încheiem cu opinia edilului siretean: “Este o deosebită onoare pentru urbea noastră ceea ce s-a întâmplat astăzi. Siretul este un oraș multicultural în care au trăit împreună, în bună înțelegere și respect reciproc, români, ucraineni, polonezi, germani și evrei. În acest spirit al conlucrării dezvoltăm și vom dezvolta relațiile noastre transfrontaliere. Avem parteneri din trei regiuni ale Ucrainei: localitățile Hliboca și Zastavna din regiunea Cernăuți, orașul Kamianeț Podilsk din regiunea Hmelnițki și orașul Rohatin din regiunea Ivano-Frankivsk. Sperăm că aceste colaborări să fie de real folos atât pentru sireteni, cât și pentru partenerii noștri ucraineni în domeniul economic, social și cultural”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: